Hlavní obsah

Severské černohumorné „kultovky“ uvedou v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Malý festival skandinávských filmů, které si ve své domovině vysloužily takřka kultovní status, proběhne v pražském Evaldu 2. až 11. září.

Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Hubená Susie

Článek

Už 2. září v 19.00 uvede Evald bláznivou finskou komedii Uuno Turhapuro slouží v armádě, která je nejpopulárnější ze série o antihrdinovi Uunovi. Jeho příběhy jsou nekonečným sledem nepředvídatelných nehod a náhod. Bizarní finský humor až na samé hranici trapnosti.

Norská černá komedie Černý Laponec také není zrovna mainstreamová. „Je plná groteskních scének, gagů a ironických průpovídek a využívá kontrast mezi hrůzu nahánějícím příběhem a komickou optikou ztvárnění. Snímek je satirickým obrazem nezdravých jevů norské společnosti, reprezentovaných mimo jiné kontroverzním vztahem k národnostním menšinám či ztrátou identity,“ uvedla Alice Aronová ze společnosti CinemArt.

Gangsterka s českou herečkou

Ve švédském Värmlandu se odehrává gangsterská komedie Hubená Sussie, v níž jednu z hlavních rolí ztvárnila populární švédská herečka českého původu Tuva Novotny.

Přehlídku uzavře dánská road movie Spi, děťátko, spi o čtyřech kamarádkách, které se napříč Dánskem vydávají na cestu za sebepoznáním a nesplacenými účty.

Reklama

Výběr článků

Načítám