Hlavní obsah

Šéfredaktor Literárních novin znemožnil chod redakce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéfredaktor týdeníku Jakub Patočka odvezl v noci z 11. na 12. března z pražské redakce týdeníku Literárních novin do Brna veškeré vybavení, čímž zamezil chodu v redakci. Následně člen redakční rady Literárních novin Jiří Vančura navrhl v pondělí soudu, aby do valné hromady vydavatele týdeníku pozastavil kroky vedení redakce, jež spějí k zásadním změnám v novinách.

Foto: Vratislav Konečný

Ruina se využívá jako vyhlídka i jako místo kulturních akcí

Článek

Přestěhování kanceláře do brněnské pasáže Alfa, hned vedle Strany zelených, uvedla v úterý ČTK.

Vyjádření Patočky se nepodařilo získat. Podle zástupce šéfredaktora Literárních novin Jana Šíchy neznamená přestěhování do Brna zrušení pražské redakce. "Ta zůstane, jen bude menší. Do Brna jsme přestěhovali jen pět počítačů," řekl ČTK Šícha. V brněnské redakci by měli začít pracovat tento týden grafik, editor a manažerka novin. Umístění redakce na stejnou adresu jako mají brněnští zelení podle něj s činností strany vůbec nesouvisí. "Bylo jen možné se tam okamžitě nastěhovat," uvedl.

Redakční rada Jiří Vančura navrhl Obvodnímu soudu pro Prahu 1, aby uložil vydavateli Společnosti pro Literární noviny, aby do termínu valné hromady "pozastavil veškerá opatření, která by výrazně pozměnila společenskou a hospodářskou situaci Literárních novin".

"Tímto podáním ... chci přispět k tomu, aby se týdeník Literární noviny s pozitivní půlstoletou tradicí nestal obětí ukvapených, neuvážených a právně velmi sporných zásahů, které mohou vést k jeho zániku," uvedl Vančura.

"Literárky" jsou v nejisté situaci, protože jedenáct ze šestnácti redaktorů podalo v únoru výpověď. Podle redaktorů, kteří jsou dlouhodobě nespokojeni s prací šéfredaktora, se Patočka kvůli svému politickému angažmá už dva roky téměř nevěnuje vedení časopisu. Jan Šícha s tím ale nesouhlasí. Podle něj jde o "likvidační kampaň" namířenou proti Patočkovi.

Literární noviny v rukou Strany zelených?

Minulý týden pozastavil ministr kultury Pavel Dostál Literárním novinám dotaci, jež měly získat pro letošní rok. Dostál zdůvodnil své rozhodnutí tím, že podle něj není zřejmé, kam bude směřovat obsah novin, zda se budou zabývat literaturou, nebo budou spojeny s politickými aktivitami. K dotacím se hodlá vrátit v okamžiku, kdy budou vyřešeny koncepční spory v redakci.

Nespokojení redaktoři předali vydavateli dvakrát žádost o odvolání Patočky a návrh na řešení situace v době do zvolení jeho nástupce. Výbor společnosti jej ve funkci ponechal. Na protest odstoupily 18. února dvě členky výboru. Podle stanov by měla společnost do 30 dnů od odstoupení některého člena výboru svolat mimořádnou valnou hromadu. Toto jednání je ale naplánováno až na začátek května. Výbor odmítá tvrzení, že by se v Literárních novinách projevovaly jakékoli stranické zájmy.

Patočka je členem Strany zelených, za kterou loni neúspěšně kandidoval do Evropského parlamentu. Členy strany jsou ještě čtyři zaměstnanci redakce či členové redakční rady. Všichni redaktoři, kteří nepodali výpověď, jsou ve Straně zelených.

Reklama

Výběr článků

Načítám