Hlavní obsah

Schiele byl v Londýně vydražen za rekordní cenu

Novinky, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Aukční síň Sotheby's prodala v pondělí v Londýně Schieleho obraz Pohled na Český Krumlov za částku 12,7 miliónu liber (575 miliónů korun) . Experti předpokládali, že cena se bude pohybovat kolem sedmi miliónů. Částka představuje novým rekord v aukčním prodeji děl Egona Schieleho (1890 - 1918).

Foto: Miroslav Volf

Chomutovský padesátimetrový bazén

Článek

Obraz zachycující podobu jihočeského Krumlova se teprve nedávno v restituci vrátil oprávněným dědicům - šlo o malbu, kterou za druhé světové války ukradli nacisté židovským majitelům Wilhelmovi a Daisy Hellmannovým. V roce 1942 dílo koupil na aukci ve Vídni berlínský sběratel Wolfgang Gurlitt a o 11 let později ho prodal do Lince. Téměř půl století tu pak viselo v Nové galerii.

V České Krumlově, rodišti Schieleho matky, mladý malíř pobýval a tvořil několik měsíců. Utekl sem v dubnu 1911 z Vídně, která se mu stala "příšerně ošklivou", jak sám tvrdil, nicméně ani jihočeská idylka netrvala dlouho. Zdejší měšťáky pobuřoval bohémský životní styl Egona a jeho modelky Wally Neuzilové a tak se už v srpnu museli oba nuceně vystěhovat. Krumlov se však Schielemu zapsal hluboko do srdce. Mnohokrát město maloval a vracel se k němu ve vzpomínkách.

Ceny za Schieleho i další klasiky rakouského a německého moderního umění rozvířil v posledních letech podnikatel Ronald Lauder (známý svými spory o televizi Nova), který hojně nakupuje jejich díla na aukcích a založil pro svoji sbírku i speciální galerii na muzejní Páté ulici v centru New Yorku. Tato aktivita pochopitelně inspiruje i další movité sběratele. V listopadu 2001 se tak v USA prodal Schieleho obraz za 9 miliónů dolarů (240 miliónů Kč), v říjnu 2000 ve Velké Británii za 6 a půl miliónu liber (300 miliónů Kč). Podobně vysoko ceněné jsou malířovy kresby - kupříkladu akt dívky stál v USA před třemi roky 900 tisíc dolarů (24 miliónů Kč).

Současná rekordní částka zaplacená v Londýně anonymním kupcem po telefonu za Pohled na Český Krumlov vyrovnává Egona Schieleho na tržním Olympu s jeho velkým současníkem Gustavem Klimtem (1862 - 1918), jehož obraz se v říjnu 1997 odklepl v Londýně za 13,2 miliónu liber (600 miliónů Kč). Ve své době si Schiele nežil na moc vysoké noze. Ostatně zemřel na epidemii chřipky v pouhých osmadvaceti letech - nicméně jeho tvůrčí odkaz je značný: 330 obrazů a více než 3 tisíce kreseb a akvarelů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám