Hlavní obsah

Výběr Salonu (sportovní dokumenty): Dycky Sunderland a F1: Touha po vítězství

Právo, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve výběru Salonu dnes najdete dvojici sportovních dokumentárních seriálů z produkce internetové televize Netflix – pohled jednak do zákulisí fotbalového klubu z dělnického Sunderlandu a také do garáží týmů formule 1.

Foto: Netflix

Ze seriálu Dycky Sunderland

Článek

Dycky Sunderland

Dycky Sunderland Sunderland ’Til I Die

Dycky Sunderland Sunderland ’Til I Die druhá série

Netflix

Foto: Profimedia.cz

Ze seriálu Dycky Sunderland

Nikdy bych nevěřil, jak mi bude chybět fotbal. Z obrovské nabídky špičkové kvality jsme kvůli koronaviru ze dne na den skončili u sledování výsledků nejvyšší soutěže v Bělorusku. Aspoň částečně lze tento šok kompenzovat druhou řadou dokumentárního seriálu Dycky Sunderland na internetové televizi Netflix. První řadu dali dohromady filmaři a zároveň příznivci klubu ze severovýchodu Anglie s očekáváním, že tím oslaví návrat A-týmu, jenž zrovna spadl do druhé ligy, zpátky mezi elitu. Jenže v sezoně se pokazilo, co mohlo, a byl z toho nakonec depresivní portrét sestupu ještě o úroveň níž. Seriál se tak stal zvlášť oblíbený u fandů konkurenčního Newcastlu. Ve druhé sérii a třetí lize, s novým majitelem i vedením, ale pořád se stejně oddanými fanoušky, kteří svůj tým vzývají pod dozorem kněze v kostele, šéfa v nevábné práci i výčepního v hospodě, se Sunderland, klub z dělnického města na řece, kde se kdysi stavěly lodě, z města, které hlasovalo pro brexit, pokouší o zvrat nepříznivého osudu… Proč nikdy neslavíme my?

(Vybral Zbyněk Vlasák.)

---------------------------------

F1: Touha po vítězství

F1: Touha po vítězství Formula 1: Drive to Survive

F1: Touha po vítězství Formula 1: Drive to Survive druhá série

Netflix

Foto: Netflix

Ze seriálu F1: Touha po vítězství

Novým počinem Netflixu je i druhá řada dokumentárního seriálu F1: Touha po vítězství. Závody formulí ztrácely poslední roky na divácké přitažlivosti. Faktorů je víc, kromě stereotypního dění na trati (tým Mercedesu ovládl šest ročníků za sebou) se často zmiňuje také to, že konzervativní automobilová federace zaspala nástup sociálních sítí (i Salon byl na Facebooku dřív než formule 1) a vůbec moderních internetových platforem. Spolupráce s Netflixem je jedním z pokusů to napravit. V seriálu se dostáváme do garáží a kokpitů všech barev. Každá z půlhodinových epizod má vlastní, i laikovi srozumitelný příběh, který někdy nabývá skoro až antických proporcí. Přičemž výsledků a chronologie sezóny se vyprávění drží jen lehce. A změnit váš pohled na „nudnou“ formuli 1 může už objev, kolik dramatického se toho děje kolem stájí a jezdců ve zdánlivé šedi druhé poloviny startovního pole, daleko za stále vítězícím Mercedesem

(Vybral Zbyněk Vlasák.)

Reklama

Související články

Malá úvaha Miroslava Petříčka: O fotbale

Fotbalový zápas v přímém přenosu se od normálního odlišuje v podstatě jen dvěma zvláštnostmi: zabírají jej desítky televizních kamer, takže divák díky střihu...

Výběr článků

Načítám