Hlavní obsah

Štefan Švec: Vietnamec se naučil hajlovat

Právo, Štefan Švec, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zalykáme se informační přežraností. Zatímco mediální byznysmeni zoufale přemlouvají lidi, aby za informace platili, všude kolem raší džungle zpráv, pseudozpráv a výmyslů, které nám zahltí elektronky zdarma.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Článek

Díky nadbytku dat o čemkoliv si můžeme vybrat, v jakém světě žijeme. Řada jinak normálních spoluobčanů obývá planetu, v níž Evropu už napůl ovládl islám a katoličtí Bavoři skáčou, jak jim šaría píská. Jiní, podobně nenápadní lidé věří, že všechno vyřeší trh bez přívlastků a zprivatizovat by se měl i vzduch. Zprávy, které potvrzují ujeté verze světa, mají pozornost a lásku svého publika zajištěnou. Ty ostatní se musí snažit.

Situace připomíná hlučný trh, na kterém se desítky kramářů snaží prodat své písně a překřikují se navzájem. Zpěvačka ubila manžela kamennou žábou, osmnáct let ho skrývala v kůlně, křičí jeden. Prase vypilo 18 plechovek piva a popralo se s krávou, kontruje druhý. Chodila za jinými, chtěl jsem ji postrašit, vysvětloval Vietnamec bombu v manželčině autě, jede bomby třetí a zdaleka ne poslední.

Okouzlený čtenář se nestačí divit, jak je ten svět zajímavý. Maně si vzpomene na kantorku, co mu při hodinách slohu tvrdila, že novinový titulek má být stručný a obsahovat jen nejdůležitější informace. Zpátečnice. Netušila, že jen o pár let později bude nejdůležitějším měřítkem úspěchu novináře klikavost, což opravdu není jeho schopnost zaválet v posilovně.

Kdo chce být klikán, musí už v titulku odehrát příběh s tajemstvím. Au, au a ještě jednou au: Muž si při divokém sexu zlomil penis, hází udičku zpravodajství, které mísí černou kroniku s červenou knihovnou. Muž naučil svého psa hajlovat. Sebrala ho policie, láká nás kříženec investigativní reportáže o extremismu s cirkusem. Třetí vypravěč pak sází na absurdní drama a hlavní hrdina je specifičtější: K bombovým útokům se přiznal vozíčkář. Sednout si může jít až na 5 let.

Mám rád svět příběhových titulků, z nichž se některé rozlezou až na tři řádky. Myslím, že trend bude pokračovat a zanedlouho se v titulku odehraje celá zpráva, aniž by bylo třeba něco dodávat. Problém takového zpravodajství je jen jediný: nezbývá čas řešit, kdo by měl sestavovat vládu, co má ta vláda dělat nebo jaké je třeba schválit zákony. Takové podružnosti už ale stejně nikoho nezajímají. Proč by také měly, když: PORNOSKŘETA s tváří Gordona Ramsaye SEŽRAL JEZEVEC!

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Karel 4.0, verze vlastenec

Čím vypjatější je doba, tím halasněji se chřestí kostmi předků. Bezpečně mrtví velikáni podpoří libovolnou politickou linii, znovu a znovu vyhrabávané oběti...

Výběr článků

Načítám