Hlavní obsah

Štefan Švec: Husák byl prima strejda

Právo, Štefan Švec, SALON

Ernst Gombrich, autor dodnes nepřekonaného Příběhu umění, napsal taky Stručné dějiny světa pro mladé čtenáře. Jsou přeložené do češtiny, a jelikož doma průběžně upgradujeme děti na miniaturní humanitní vzdělance, četli jsme si je před spaním. Tedy až do jedné věty v kapitole o rytířích, která říká, že Rudolf Habsburský měl právo potrestat Přemysla Otakara II., protože ten byl jeho leníkem a proti svému pánu se vzbouřil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Štefan Švec

Článek

„To není pravda!“ zvolal jsem rozhořčeně. Načež mi došlo, že to pravda je. Gombrich byl Brit narozený ve Vídni a neměl žádnou kmenovou slabost pro krále železného a zlatého. Naopak stál na straně krále římského, který šikovně upevňoval svou moc. Na svůj pohled má stejné právo jako já na ten svůj, vytvarovaný Jiráskem.

Britský historik John Elliott má za to, že současnou katalánskou krizi způsobilo několik generací falešné výuky historie na katalánských školách. Malí Katalánci se prý učili pečlivě osekanou, nacionalistickou verzi svých dějin. Nebylo v ní místo pro společné španělsko-katalánské úspěchy, ale jenom pro vzájemné křivdy. Dobře, ale kdo z nás se kdy učil historii nefalešnou?

Slováci už na rozdíl od nás neslaví 28. říjen jako státní svátek, protože vznik Československa nepovažují za své osvobození. Mohli bychom jim připomínat, že právě Československo oficiálně ukotvilo jejich jazyk či hranice, ale má to cenu? Žijeme v době, která si uvědomuje, že jednotný, všemi přijatelný popis historie je ideál, k němuž se přes žádné vykopávky nedohrabeme. Jinou verzi českých dějin měl Masaryk, jinou zase Pekař, a to byli oba profesoři. Normalizace dle Muriel Blaiveové vypadá jinak než normalizace Pavla Žáčka. Jak se máme dohodnout na tom, co bude, když spolu nesouhlasíme ani v tom, co bylo?

Není na to jednoduchý návod. Jediná cesta, jak trochu ohladit hrany, je převléknout se občas do těch druhých. Zkusit si představit, že odbojný Přemek Otakar si výprask na Moravském poli zasloužil. Že od věků utlačované Slováky ke skutečné svobodě a samostatnosti přivedl až Mečiar. Nebo třeba že liška Zikmund byl kromě husovraha velkým a úspěšným císařem. Že Rusové vyhráli válku úplně sami. Že odsun sudetských Němců byl nespravedlivý. Ne, neznamená to, že tyhle verze historie jsou pravdivé. Jistě jsou mnohem horší než ta naše. Ale dokud se vzájemně nepochopíme, tak nám dějiny budou dělat paseku v současnosti i v budoucnosti.

Tak jako v Katalánsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Štefan Švec: Proč mají holky prsa

Mnoho z nás, věkově pokročilých, s láskou vzpomíná na knihu Dospíváte v muže, která měla puberťáky uvádět do pohlavního života. Profesor Josef Hynie v ní...

Štefan Švec: Doba grantová

Z reportáží Saši Uhlové, která zkusila na pár místech pracovat za minimální mzdu, se stal bourák internetu. Čtenářstvo je okouzleno tím, že nějaký novinář zase...

Štefan Švec: Nikdo po vás nic nechce

Je před volbami. Odhodlané, bodré a důvěryhodné tváře politiků vyhnaly z billboardů věčnou slevu na sekačky. Hrůzu ze vzniklého prázdna naštěstí nahradila...

Výběr článků

Načítám