Hlavní obsah

Sloupek Saši Uhlové: Úkol pro příští karanténu

Právo, Saša Uhlová, SALON

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Prázdniny už byly,“ poznamenal hořce jeden z mých přátel, když jsme spolu seděli na pivu a povídali si, co všechno musíme přes léto stihnout. I to naše setkání jsme domlouvali dlouho. Oba máme svobodná povolání, já k tomu ještě děti a udělat si čas tentýž večer nás vždy stojí dost úsilí. Přitom se vidíme tak rádi.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chvíli jsem přemýšlela, co má na mysli, až mi to došlo a moje mysl se zatoulala k těm týdnům, během nichž nebyly žádné schůzky, nikam se nemuselo chodit, děti nemusely do školy a život se pozoruhodně zpomalil.

Srovnám-li, jak hektický je můj život obvykle, byla karanténa opravdu svým způsobem dovolená, jakou jsem roky nezažila. A to do té míry, že jsem po dlouhé době okusila, jaké to je, když nemůžu usnout. Jindy totiž usínám, ještě než položím hlavu na polštář. Můj život je tak rychlý, tak strašně vyčerpávající a tak plný prožitků, které jeden střídají druhý, že večer ani nevím, jestli se vůbec chci ráno probudit, zato dobře vím, že chci už jen spát.

Když karanténa skončila, začaly se věci vracet do normálu jen pomalu. Během těch několika týdnů po ní se mi dokonce párkrát stalo, že u mě někdo zazvonil, aniž by se předem ohlásil: šel jen tak kolem a zkusil to. Nesmírně mě to potěšilo, protože mě to vrátilo do dětství, kdy byly podobné návštěvy běžné. Mobilní telefony nebyly a lidé u nás zkoušeli zazvonit, jestli náhodou nejsme doma. A my většinou doma byli.

Přemýšlela jsem, jestli bylo moje dětství limitované na neustálý pobyt doma, ale nebylo. Stihli jsme toho taky docela dost, jen jsme tolik nespěchali a všechno plynulo pomaleji.

Foto: Česká televize

Saša Uhlová ve filmu Hranice práce (režie: Apolena Rychlíková, 2017)

Možná je nakonec ten největší rozdíl mezi dneškem a dobou před čtyřiceti lety právě v tom tempu. Cosi mi říká, že pokud chci být v životě spokojenější, nastal čas inspirovat se v době, kdy se hodnota lidí neposuzovala tolik podle výkonnosti. Kdy ideálem dobrého zaměstnance nebylo, že je pořád připravený pracovat, třeba i v noci a o víkendu. Jenže jak to udělat, abych vypnula a nemusela se pak bát, kolik se mi toho během mé „nepřítomnosti“ nahromadilo?

Vymyslet to je možná úkol pro příští karanténu, bude-li nějaká. Zatím jsem se rychle, když si kamarád odskočil na záchod, koukla do mobilu, odpověděla na pár zpráv, které mi chodí asi sedmi různými kanály, a pocítila až fyzickou bolest, když jsem se koukla na svůj znova se plnící kalendář. „Jo, prázdniny už opravdu byly,“ došlo mi s konečnou platností.

Autorka je novinářka a romistka, redaktorka serveru A2larm. Za své salonní sloupky byla letos nominována na Novinářskou cenu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Sloupek Saši Uhlové: Francie, miluju tě!

Dobré jídlo, skvělé sýry, výborné víno, labužnictví a umění milovat. K tomu ta jejich řeč, která se hodí ke všem formám rozkoše. Tak nějak si Češi představují...

Sloupek Saši Uhlové: V novém světě

Není dnes pátek? – napadlo mě chvíli před půlnocí, když jsem si pomalu říkala, že bych měla jít spát. Slíbila jsem přece, že do pátku napíšu sloupek pro Salon,...

Výběr článků

Načítám