Hlavní obsah

Salcburský festival má ohromující rozpočet

Novinky, Michal Procházka (Salcburk)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SALCBURK

Mozartův Salcburk, který má pověst konzervativního a uměleckého města, přilákal jako každý rok tisíce návštěvníků na tradiční Salzburger Festspiele. Hudební a divadelní festival, který patří k nejvýznamnějším evropským kulturním akcím, letos začal 26. července a pokračuje po celý měsíc až do 31. srpna.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Nabízíme 188 představení, ojedinělý umělecký program, interprety a slavné umělce, které přitom vybíráme tři roky dopředu," uvedla ředitelka Helga Rabl-Stadler.

Skandál na úvod

Letošní ročník hned z počátku poznamenal skandál s umístěním provokativní sochy před vchodem do festivalového centra. Umělecká skupina Gelatin zde vystavila sochu nahého muže se zvětšeným falusem, v němž byl umístěn vodotrysk. Pobouření představitelé města nakonec nechali umělecký objekt přemístit jinam.

Úvod v duchu tradic

Přehlídka opery, vážné hudby, tradičního, ale i moderního divadla začíná uvedením hry Huga von Hofmannsthala Jadermann. Alegorické drama muže, který je nucen čelit smrti a teprve v posledních okamžicích svého života poznává hodnotu života a objevuje v něm to podstatné, bylo i u začátku celého festivalu v roce 1920.

Dramatik von Hofmannsthal tehdy založil festival společně s prvním režisérem svého Jadermanna Maxem Reinhardtem. Dodnes se Jadermann hraje tradičně s minimem kulis před vchodem do salzburské katedrály Dómu.

Vedle tradice i moderna

Moderní dramatické texty letos zastupuje dramatizace knihy rakouské autorky Elfriede Jelinek Macht Nichts, která mimo jiné napsala scénář ke skandálnímu i u nás známému filmu Pianistka Michaela Hanekeho.

Hodně pozornosti vzbudila i moderní dramatizace Ibsenovy hry Peer Gynt, kterou slavný a kontroverzní režisér Johann Kresnik obohatil o politické téma revoluce. Peer Gynt se tu ve velmi výlučné a artistní inscenaci představuje nejen jako dobrodruh a milovník, jenž hledá smysl života mezi množstvím co chvíli nahých žen. Jeho drama představuje i rozpravu nad tragédií, do níž vyústilo revoluční hnutí 20. století.

Nejdražším projektem letošního roku se stala opera Jacquese Offenbacha Hoffmannovy povídky, která vyšla na 3 milióny euro.

Vysoký rozpočet

Festival Salzburger Festspiele, který má rozpočet dosahující megalomanské výše 45 miliónů euro a který je ze sedmnácti milióny dotován od státu, přitom spíše "šetří" na platech pro umělce, zatímco nad výpravami a dekoracemi někdy zůstává rozum stát. Hrát v Salzburgu představuje čest pro mnohé hvězdné interprety, pěvecká primadona si přijde za večerní vystoupení na "pouhých" 12 tisíc eur, zatímco dirigent dostane jen o 6 tisíc více. Mezi letošní nejvíce očekávané lahůdky rozhodně patří ojedinělé vystoupení Placida Dominga, který zpívat Samsona v opeře Camilla Saint-Saënsena Samson a Dalila.

Vyprodáno je dlouho dopředu

"Letos jsme již prodali přes 200 tisíc lístků," uvedl Andreas Vrtal, šéf prodeje festivalu. "Většina lístků už bývá pryč dlouho dopředu, hned po zahájení prodeje v lednu. Když si lidé objednávají lístky, dáváme přednost těm, co náš festival navštěvují pravidelně," dodal Vrtal. Vstupenky se přitom pohybují v cenové hladině od 45 do 350 eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám