Hlavní obsah

Rupa & The April Fishes: Nežijeme v demokracii

Právo, Romáš S. Polívka

Zpěvačka, písničkářka a kapelnice Rupa Marya má indické předky a zpívá stejně dobře anglicky jako francouzsky, španělsky či hindsky. Stejně pestré inspirace má i „globální“ hudba americké skupiny Rupa & The April Fishes, která se vrátí na naše pódia v rámci Colours of Ostrava (17.–20. července).

Foto: archív Colours of Ostrava

Členové kapely Rupa & The April Fishes se setkali v San Francisku, ale jejich kulturní kořeny vedou do Indie, Izraele, Arménie či Latinské Ameriky.

Článek

Název April Fishes jste zvolili – podle starého římského zvyku nosit symbol takzvané rybičky bláznů na protest rozhodnutí vrchnosti – jako formu politického komentáře Bushovy administrativy. Zůstal komentář v platnosti i v současných Spojených státech?

Naprosto beze zbytku. Vláda Spojených států vynaloží více peněz z našich daní na válku a stálý dozor, dozor v zahraničí mimo své občany než na jakékoliv jiné programy. Nezáleží na tom, jestli loutka, která poskakuje na provázcích v Bílém domě, je demokrat, nebo republikán. Bush I., Bush II., Clinton, Obama, všechny tyhle figurky vynakládají úsilí v téže agendě, jež má devastující následky na zemi a normální lidi, kteří tvoří naprostou většinu jejího obyvatelstva.

Ale zatímco v případě Bushe II. bylo snazší zesměšňovat prezidenta díky jeho zjevné negramotnosti, z Obamy dělá inteligence a důvtipné PR mnohem nebezpečnějšího šéfa. Celý tyátr kolem voleb jenom umožňuje potopit populaci Spojených států do apatického sebeuspokojení z klamného pocitu, že se účastní rozhodování. Nežijeme v demokracii. Žijeme v militaristické oligarchii s velmi průhlednou agendou.

Odtud pramení i témata řady vašich textů?

S temnotou okolní reality se opravdu snažím zápasit ve své hudbě, typicky například v písni Electric Gumbo Radio. Potřebuji najít způsob, jak vyjádřit hněv a odhodlání vzdorovat všemu špatnému, co vidím kolem. Ale zároveň jsem především matka, chci, aby mé dítě cítilo ze zpěvu i naději.

April Fishes někdy vystupují v pěti, jindy dokonce v rozšířené desetičlenné sestavě. Co můžeme čekat od koncertu na Colours of Ostrava?

V létě plánujeme vystupovat v obvyklém pětičlenném obsazení s důrazem na globální, dá se říci rockově alternativní zvuk. Máme radost, že se k nám přede dvěma lety přidal JHNO, umělec zaměřený na elektroniku, který ovšem kromě kláves hraje také na duduk (arménský dechový nástroj příbuzný hoboji – pozn. aut.) nebo elektrickou violu.

Natáčel s námi už i poslední studiové album Build. Dále vystoupí trumpetista Mario Alberto Silva a hráč na violoncello Misha Khalikulov. A jako vždy bubeník Aaron Kierbel a já. Můžete čekat, že do hudby vložíme sto procent naší nejlepší energie a dobrých vibrací!

Reklama

Výběr článků

Načítám