Hlavní obsah

Rumunská romská dechovka se vrací s novou deskou

– Praha

Fanfare Ciocârlia upoutala pozornost v polovině devadesátých let, kdy se prosazovaly balkánské romské dechovky. Na rozdíl od mnohých svých souputníků ale přežila až do dneška a zachovala si původní energii. Ve středu vystoupí v Praze v Paláci Akropolis v rámci turné k nové desce Onwards To Mars!

Foto: Rachot/Arne Reinhardt

Fanfare Ciocârlia

Článek

Fanfare Ciocârlia vznikla v malé vesnici Zece Prajini u hranic s Moldavskem, kde ji v roce 1996 objevil německý fanda etnické hudby a budoucí manažer Henry Ernst. Skupina zaujala pekelným tempem i řízným zvukem dechů.

Dokument Iag Bari – Brass On Fire zachytil jejich vzestup. Turecký dokumentarista Fatih Akim použil záznam jejich berlínského koncertu ve filmu Gegen die Wand, který získal Zlatého medvěda na filmovém festivalu v Berlíně.

Sacha Baron Cohen využil nahrávku písně Born To Be Wild ve filmu Borat.

Zatímco původně kapela čerpala z tradic romské hudby, na novější alba začala zařazovat vlastní úpravy známých témat, jako jsou Caravan od Duka Ellingtona, motivy z filmů Jamese Bonda nebo I Put Spell On You. I když absorbovala vlivy z jiných žánrů, jako jsou jazz a latinskoamerická hudba, nikdy se nezřekla svého pojetí.

Skupina v roce 2006 přežila i smrt svého šéfa Ioana Ivancey, který podlehl rakovině. Začala se více soustředit na spolupráci s jinými muzikanty a soubory, známé jsou její bitvy se srbským Boban and Marko Markovic Orkestar.

Letos přijíždí v rámci turné k desce Onwards To Mars!, která následuje po albu Devil’s Tale, natočeném s vynikajícím kanadským kytaristou Adrianem Rasem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám