Hlavní obsah

Richard Armitage z Hobita: Nemůžu se dočkat, až se vrátím točit na Nový Zéland

Právo, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglický herec Richard Armitage (41) si už udělal jméno ve velkém množství televizních seriálů, z nichž nejznámější byl Robin Hood. Ani ve filmové branži není nováčkem. Role vůdce trpaslíků Thorina Oakenshielda ve snímku Hobit však pro něj byla zatím největší hereckou výzvou.

Foto: Warner Bros

Richard Armitage jako Thorin Oakenshield

Článek

Jak je možné, že při vaší výšce 188 centimetrů hrajete trpaslíka?

Myslím, že jeden z důvodů, proč si režisér Peter Jackson do rolí trpaslíků vybíral vyšší herce, je ten, že chtěl, aby trpaslíci vypadali spíše jako bojovníci než malí lidé. Chtěl tam vidět rychlost, dynamičnost a sílu. V týmu byli i vyšší trpaslíci než já. Co se týče úpravy naší výšky, to už je záležitost počítače.

Jaké to je při natáčení dělat, že s někým mluvíte, ačkoliv jste kolikrát v místnosti sám?

Pracovali jsme novým způsobem, se kterým režisér přišel. Scény jsme propracovávali společně, a poté jsme se rozdělili, jeden čekal a druhý natáčel. Při natáčení jsme se pak dívali na určitý bod, který představoval oči toho, s kým jsme scénu jakoby hráli. Byla to výzva pro naši představivost.

Byla to vaše první zkušenost s 3D natáčením?

Jeden ze snímků, ve kterých jsem hrál, byl také ve 3D. To byla ale spíše postprodukce. Takže když to vezmeme kolem a kolem, bylo to vlastně mé první natáčení kompletně ve 3D.

Foto: Warner Bros

Richard Armitage (Thorin Oakenshield, Hobit)

 Dokázal byste ve zkratce říci, jaký bude pro úplného laika nejvýraznější rozdíl mezi sérií Pána prstenů a Hobitem?

Myslím, že Peter Jackson se v Hobitovi hodně zaobírá trpaslíky, zatímco v Pánovi prstenů byli ve světle reflektorů hlavně elfové. Nyní se však probírá zejména kultura a vlastnosti trpaslíků. Musím říci, že je to zábava hrát trpaslíky. Jsou agresivní a neslušní, zároveň v sobě však mají nesmírnou důstojnost. Mělo to něco do sebe objevovat jejich svět.

Všichni herci si pochvalovali natáčení na Novém Zélandu. Uchvátila tato lokalita i vás?

Je to relativně malá země, ale krajina se tam dramaticky mění během velmi krátkých vzdáleností, a tak se snadno dostanete z pouště do krásných hor s jezery během několika málo okamžiků. To bylo vážně velmi praktické.

Jak se pracuje s nejvýraznější tváří herecké posádky Hobita – Ianem McKellenem?

V hlavě budu mít asi ještě hodně dlouho, jak jsem jeden z prvních dnů natáčení vstoupil do šatny a najednou jsem zíral do očí Gandalfovi. To asi hned tak nezapomenu. Jinak Ian byl skvělý filmový parťák, je to úžasný člověk a jeho rady byly doopravdy užitečné.

Řekněte nám něco o vaší družině trpaslíků, kterou jako Thorin Oakenshield vedete. Hráli některé trpaslíky i místní?

Stejně jako v předloze nás bylo 13. Část herců byla z Velké Británie a další tvořili právě místní, takže to bylo takové míchání kultur. Vtipné bylo, že jsme všichni měli své dvojníky, kteří byli jinak vysocí než my. Takřka všichni tito dvojníci byli právě z Nového Zélandu, ale ten můj byl z Anglie a po chvíli jsme zjistili, že bydlí jen malý kousek od místa, kde žiju i já.

Pokud se nepletu, tak Thorin Oakenshield je nadšený zpěvák a krásně hraje na harfu. Co vy a váš vztah k hudbě?

Ke zpěvu vztah mám. Hraní na harfu ale není můj šálek čaje. Naštěstí mě tohle ve snímku minulo. Pravda je, že Tolkien detailně popisoval Thorinův hluboký hlas a zpěv trpaslíků. Tohle se mi na příběhu opravdu líbilo a Tolkien miloval psaní písní, a tak u Hobita i Pána prstenů každou chvíli zní nějaká píseň. Je skvělé, že se to povedlo zapracovat do příběhu.

Foto: Warner Bros

Richard Armitage (film Hobit)

 Myslíte si, že vám k roli mohl pomoci i váš zajímavý hlas?

Je to možné. Musím přiznat, že jsem na svém hlase hodně pracoval, aby zněl co nejblíže tomu, jak jej Tolkien u mé postavy vylíčil. No a pak nesmíme zapomenout na bojový pokřik, ten je u trpaslíků nesmírně důležitý.

Úplně z vás sálá, že jste pro svou roli zapálený. Už se asi i docela těšíte, až se příští rok vrátíte na Nový Zéland natáčet zbylé scény pro závěr trilogie, ne?

Ó můj Bože, nemůžu se dočkat, až se tam vrátím! Je to úžasná země, podnikl jsem tam hromadu skvělých věcí, udělal si mnoho skvělých přátel a neskutečně se těším, až se tam zase dostanu.

Reklama

Výběr článků

Načítám