Hlavní obsah

Respect zakončí klezmer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od pátku do neděle se v Praze koná festival etnické hudby Respect. Je zaměřen na jamajskou hudbu. Zesnulého Desmonda Dekkera, který měl do Prahy přijet, připomenou v pátek na Štvanici jeho spoluhráči z kapely The Aces, reggae zpěvačka Dawn Pennová a zpěvák skupiny The Pioneers Canico Agard.

Článek

Sobotními hvězdami jsou Jamaica All Stars a malijští Tinariven. Neděle bude patřit v Paláci Akropolis židovskému klezmeru. Hlavní hvězdou je klarinetista David Krakaur. Bývalý člen skupiny Klezmatics přijede s rapperem Socalled a skupinou Klezmer Madness. Oba se představí naživo v pořadu ČT 2 Noc s Andělem.

Krakauer, který nahrával i s kvartetem Kronos chce ukázat, že klezmer není jen hudbou minulosti. "V klezmeru je hodně nostalgie, je to hudba mých prarodičů, učil jsem se sice na nahrávkách imigrantů z Ukrajiny a Polska z třicátých let,  ale já mám zájem jej posouvat dál, zjišťovat, kam až lze s touto tradiční formou zajít a jak jeho zvuk vztáhnout k současnosti," uvedl Krakauer pro Novinky. 

Vysvětlil i způsob, jakým to dělá: "Od poloviny devadesátých let jsem v kapel používal elektrickou kytaru, abychom získali názvuk modernosti. Současně si ale myslím, že elektrická kytara vrací klezmeru hudbě syrovost a bláznivost, kterou si pamatuji ze starých nahrávek."

Za nejpodstatnější ale považuje svoji spolupráci s rapperem Socalled: "Když jsem ho potkal,uvědomil jsem si, že představuje dokonalého partnera. Má stejné vize jako já, ale je o dvacet let mladší, mě bude v září padesát, jemu není ještě ani třicet, ale umí pracovat s rytmickými smyčkami. Dělá velmi originální hip hop, ale rapuje v jidiš, protože neskrývá svoje židovství."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám