Hlavní obsah

Respect přiváží špičku world music do Prahy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 11. a 12. června zažije česká metropole největší world music událost roku. Pořadatelé již zveřejnili úplný program festivalu Respect, který se koná na Výstavišti.

Foto: Respect festival

Zuco 103

Článek

Za jednoho z nejzásadnějších umělců v historii celého festivalu považují pořadatelé etiopského zpěváka Mahmouda Ahmeda, který vystoupí v sobotu. Držitel ceny BBC pro nejlepšího afrického umělce má podle některých „ponor Otise Reddinga a v improvizacích rozlet Nusrata Fateh Ali Khana“.

Silným zážitkem bude určitě nedělní vystoupení skupiny Zuco 103, průkopníků stylu Brazilectro, elektronické hudby čerpající z jihoamerického folklóru. Zuco 103 mají živého bubeníka, klávesáka, kytaristu i basistu a v čele skupiny stojí talentovaná brazilská zpěvačka Lilian Vieirová. Jejich strhující písně se pohybují mezi brazilskou a kubánskou tradicí, acid jazzem i dubem.

Foto: Respect festival

Mahmoud Ahmed

Kamel El Harrachi navazuje na odkaz svého otce Dahmane El Harrachi a se svou severofrickou mandolou propojuje hudební styly Alžíru, Francie a Španělska. Egypťan Tarek Abdallah hraje na orientální loutnu oud, předchůdce kytary, se svým parťákem Adelem Shams El-Dinem, který ho doprovází na tamburinu riqq.

Hudaki Village Band pochází z jihu Ukrajiny a svým stylem a nástroji patří do stejné kategorie jako světoznámé skupiny Taraf de Haidouks či Muzsikás.

Diwan Saz mají židovské, arabské i křesťanské členy. S hráči světového renomé zpívá 15letý arabský beduínský kluk, zakladatelem sestavy je Yochai Barak, renomovaný znalec hudby Blízkého východu, Evropy i Indie. Jako host se skupinou vystupuje původem iránský virtuós na orientální housle kemenče Mark Eliyahu, který sklidil velký úspěch na festivalu Colours of Ostrava.

Foto: Respect festival

Diwan Saz

N'diale je společný projekt bretaňského houslisty Jackyho Molarda a malijské zpěvačky Foune Diarry, známé ze skupin Habiba Koitého či Amadou & Mariam. Ověnčeni cenami Charles Cros i Choix France Musique přijíždějí do Prahy s „éterickým spojením mezi Afrikou a Bretaní”.

Zvýhodněné vstupné platí do 30. dubna. Dvoudenní lístek stojí 450 Kč,  dvoudenní rodinný 500 Kč (pár + libovolný počet dětí do 15 let), jednodenní 400 Kč. K zakoupení jsou v předprodejích GoOut, Ticketpro a Ticketportal.

Po festivalu vystoupí 21. června v Paláci Akropolis jedna z nejvýraznějších domácích zpěvaček Iva Bittová s kytaristou Paolem Angelim, jenž hledá inspiraci především v tradiční hudbě Sardinie i soudobých experimentech. Na Nákladovém nádraží Žižkov se 29. června zastaví orchestr Les Mangelepa, který pochází z východního Konga. Dodnes v něm hrají původní členové. Veteráni přijedou do Evropy po 40 letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám