Hlavní obsah

Respect oslaví dvacetiny s Ivou Bittovou i projektem Junun

Právo, Tomáš S. Polívka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 17. a 18. června proběhne na louce pod Bruselskou cestou pražského Výstaviště dvacátý ročník průkopnického festivalu hudební pestrosti Respect. Zpěvačka a houslistka Iva Bittová na něm pokřtí nové album At Home.

Foto: ČTK

Zpěvačka a houslistka Iva Bittová.

Článek

Mimořádnou událost představuje koncertní vystoupení projektu Junun, iniciovaného Jonnym Greenwoodem z kapely Radiohead.

Právě Junun, ve kterém se navzdory odlišným kulturním kořenům spojili indičtí muzikanti z kapely The Rajasthan Express, izraelský skladatel Shye Ben Tzur a britský rocker Greenwood (s kapelou nevystupuje, je však spoluautorem konceptu), považuje dramaturgie Respectu za vzorové účinkující.

Prvotním cílem festivalu totiž bylo a bude „ukazovat hudbu jako prostředek komunikace a pochopení mezi lidmi“.

Festival vždy především objevoval

Ozdobou programu bude také izraelská diva Victoria Hanna, která dokázala uchopit hebrejskou tradici zcela současně, i za použití prvků hip hopu a elektroniky. České publikum již nadchla loni na Colours Of Ostrava. K hvězdám Respectu budou patřit též rumunsko-francouzský Balanescu Quartet, nebo malijský interpret pouštního blues Afel Bocoum.

„Respect nikdy nebyl jen o headlinerech. Vždy nám šlo spíše o objevování u nás dosud neznámé, vzrušující muziky. Což se nám v minulosti podařilo například mapováním etiopské scény či hudby Konga,“ zdůrazňuje dramaturg Borek Holeček.

I na letošním ročníku festivalu dostane prostor řada neokoukaných interpretů, například britští United Vibrations, Radio Cos ze španělské Galicie nebo provensálští Sirventes, hledající souvislost písní středověkých trubadúrů s hudebními vlivy severní Afriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám