Hlavní obsah

Respect 2007 v rytmech Brazílie i pouštního blues

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již desátý ročník world-music festivalu Respect ovládne začátkem června Prahu. Dorazí 11 zahraničních zpěváků a skupin, silně jsou zastoupeny divoce taneční formace kombinující afro-brazilské tradice s elektronikou a také tzv. pouštní blues.

Článek

Pouštní blues je africký styl příbuzný se slavnějším americkým blues. Jeho propagátorem byl hlavně nedávno zesnulý kytarista a zpěvák Ali Farka Touré, nositel mnoha mezinárodních ocenění, např. Grammy či ceny BBC. Právě Tourého žák Afela Bocoum zahraje v pátek 8. června na Štvanici. Po něm v rámci bloku pouštního blues vystoupí skupiny Etran Finatawa a Tartit.

Sobotní program bude o něco rozjuchanější, bude se především tančit. Lákadlem číslo jedna má být evropsko-brazilská skupina Zuco 103, která se už v Praze představila. Další "míchačkou" elektroniky a Brazílie je Sonic Junior. Jim Murple Memorial představí francouzské reggae a r´n´b.  

V následujícím týdnu doplní festival samostatné koncerty. Ve Španělské synagoze se bude 13. června hrát klezmer (Cracow Klezmer Band) a 15. června se v Palíci Akropolis předvede senegalský rapper Didier Awadi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám