Hlavní obsah

RECENZE: Zápisky ze života ztracené ženy

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světlana Žuchová ve své novele Obrazy ze života M. naplnila oxymóron o lehce napsaném těžkém textu. Syrovými a o emoce oholenými větami popsala život ženy, které zemřela matka. Zároveň i obyčejný a fádní život, žití s bezradostnou snahou o normálnost.

Foto: nakladatelství Motto

Obal knižní novinky Světlany Žuchové

Článek

Ústřední téma mateřství, hledání vztahu matky s dcerou pojala Žuchová tak trochu od konce. Své zápisky koncipuje retrospektivně, od momentu, kdy matka umírá. Dcera vzpomíná na dobu, kdy od nich odešel otec, na svůj první vztah, na místa, kde žila. Vzpomíná s pachutí nenalezení štěstí v žádném momentu svého života.

Jednotlivé textové pasáže vytváří jako skutečně filmové obrazy. Žuchová vykresluje situace, segmenty a výřezy ze života. Kolem jednoho tématu promítne několik časových pasáží, několik pohledů a přitom ve středu zůstává zachováno jasné, jednoduché sdělení.

Z každého segmentu novely dýchá jakási neukotvenost v životě. Hrdinka střídá domovy i partnery, města i země, ale nikde nenachází domov v pravém slova smyslu. Všude nalézá jen sterilitu a domovem je jí jen prostor obsahující její skromný majetek.

I přes snahu dělat správné věci, naplňovat vzorce chování a jednání, které společnost nastavila jako ty správné, stále vystupuje jako dřevěná loutka, která si o chodu událostí ve svém životě vlastně vůbec nic nemyslí.

Naplnění nenalézá ani ve vážných partnerských vztazích. Z vyprávění ke čtenáři proniká zoufalá nevyřčená neschopnost navázat vztah s matkou, a to ani v momentu, kdy matka umírá a komunikace mezi nimi se smršťuje na společně strávený čas apatickým sledováním televize.

Umírání a marná snaha o vztah

Obrazy ze života M. mohou připomínat nedávno vyšlý román Já se vrátím nizozemského autora Adriaana van Dise, který v zásadě vychází ze stejného bodu. Umírající matka a syn v ústřední roli a mezi nimi marná snaha o vytvoření vztahu na poslední chvíli.

Útlá novela o rozsahu 152 stran je autorkou smysluplně a ideálně naplněna, nezabředává do hluchých míst a monotónnost jejího vyprávění souzní s celkovým laděním děje. Vyzařuje určitou apatičnost ke světu, snahu o naplnění předepsaných rolí, snahu o žití života, který je obecně uznáván jako „ten správný“, ovšem proplouvá jím jakoby bez emočních prožitků, bez skutečného zájmu o život kolem sebe.

Z textu vyvěrá velmi hrubý pocit marnosti, který má schopnost zavrtat se čtenáři do mysli a nějakou dobu tam posečkat.

Celkové hodnocení 75 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Světlana Žuchová: Obrazy ze života M.

Motto, překlad Miluše Krejčová a Tomáš Krejčí, 152 stran, 199 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám