Hlavní obsah

RECENZE: Všechny výlety Jane’s Addiction

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Live in NYC je teprve druhé živé album v diskografii americké skupiny Jane’s Addiction. Zajímavé je to z toho důvodu, že tahle parta existuje již od roku 1985. Byť měla v následujících letech tři dlouhé pauzy a její členové se věnovali jiným projektům, na kontě má čtyři studiová alba a statut důležité rockové formace 90. let. To první živé album je mimochodem z roku 1987.

Foto: Universal Music

Dave Navarro druhý zleva, Perry Farrell druhý zprava

Článek

Aktuální nahrávku pořídila při vystoupení na Terminal 5 v New Yorku v červenci roku 2011. Blížilo se tehdy vydání jejího dosud posledního studiového díla The Great Escape Artist, jednu písničku z něho si proto vyzkoušela naživo, nicméně publiku na místě připomínala především staré důvody, proč si její tvorby hudební svět tolik považuje.

Dělá totiž zvláštní a osobitou hudbu. Jejím základem je černošské blues šedesátých let a také psychedelie té doby i raný rock’n’roll. Spojení toho všeho dává originální tvar, který je v případě této kapely ještě posílen ohledem na metal a hard rock. Jane’s Addiction prostě zůstali tvrdou rockovou partou s alternativním potahem.

Ve svém středu nadto mají znamenité hudebníky. Kytarista Dave Navarro je génius se vztahem k chytrým kytarovým sólům. Jako by se na albu chvílemi propadal do sedmdesátých let, kam sóla v jeho pojetí patří. Je ale i výborný riffový hráč, přesně takový, který v kapele ční nad ostatní, leč stále pracuje pro ni, nikoli pro sebe.

Zpěvák Perry Farrell kvílí na pódiu jako pominutý. V jeho projevu není chvíle klidu, neustále v jeho hlase cosi jiskří a pere se, poletuje mezi atmosférami a v některých pasážích srdnatě bojuje o pozornost s Navarrem. Je to samozřejmě součást show.

Rytmika za nimi pak vytváří kontext. Definitivně podotýká, že všechny pocitové i žánrové výlety, které na albu jsou, skutečně patří do arzenálu Jane’s Addiction.

Jane’s Addiction: Live In NYC

Universal Music, 72:46

Hodnocení 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám