Hlavní obsah

RECENZE: Velké filmové dobrodružství malého psa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne dobytí severního pólu, mnoho Čechů si vybaví skvělé představení Divadla Járy Cimrmana. Minulý týden ale do kin šel norský animovaný film Titina, psí polárnice, který pohledem malé fenky vypráví, jak to tenkrát s tím dobytím bylo, nebo přinejmenším mohlo být.

Trailer k filmu Titina, psí polárniceVideo: Asociace českých filmových klubů

 
Článek

Titina byla skutečný malý pes slavného italského konstruktéra Umberta Nobileho a historické prameny o ní mluví jako o velké mediální hvězdě roku 1926, kdy se svým pánem, s objevitelem a polárním výzkumníkem Roaldem Amundsenem a dalšími členy posádky vzducholodi Norsko přeletěla severní pól.

Byl to Amundsen, kdo se obrátil na Nobileho, aby mu sestrojil obrovskou vzducholoď a na severní pól se s ním vydal. Ten nabídku nadšeně přijal a jeho Titina nemohla u velkého a nebezpečného dobrodružství chybět. Jejich příběh však pokračoval dál…

Norská režisérka Kajsa Nassová se v kouzelně animovaném příběhu soustředí zejména na vztahy mezi lidmi, jak je pozoruje psík. Toho zajímá krajina, nadšeně poskakuje ve sněhu, všechno zkoumá a sleduje, ale lidé se zabývají z psího pohledu naprostými hloupostmi.

Foto: AČFK

Hrdinové v akci. Zleva Titina, Roald Amundsen a Umberto Nobile.

Muži totiž hlavně soupeří. O to, kdo bude mít na severním pólu větší vlajku, zda prvenství patří víc Itálii a Nobilemu, nebo Norsku a Amundsenovi, kdo z těch dvou bude na titulních stránkách novin a utrhne pro sebe větší kus slávy. Teprve když dojde na skutečné ohrožení, síla lidské soudržnosti a přátelství dvou obdivuhodných, jakkoli paličatých a sebestředných lidí vyjde najevo.

„Titina je film o malých citech v obrovské krajině,“ říká Nassová o dvou zklamaných mužích, kteří objevili úplně prázdný prostor, kde nebylo možné přistát, a kteří se více než oslavě svého úspěchu věnovali rivalitě.

Malý pejsek, který přežil a mohl jejich příběh vyprávět, je středobodem celého filmu, jenž má vedle emocionální stránky i vzdělávací význam pro děti. A díky době, která od slavného přeletu uplynula, možná i pro mnoho dospělých.

Titina, psí polárnice
Norsko 2022, 90 min. Režie: Kajsa Nassová, v českém znění: Aleš Slanina (Nobile), Vladimír Hauser (Amundsen), Tomáš Sagher (Mussolini) a další
Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:
Film Titina, psí polárnice

Výběr článků

Načítám