Hlavní obsah

RECENZE: The Gaslight Anthem kouzla zbavení

Právo, Jaroslav Špulák

Alba americké kapely The Gaslight Anthem jsou dobrá. Nadto je na nich patrné, že se formace hudebně vyvíjí a roste do rockové dospělosti. Na posledním Get Hurt (2014) k ní doslova nakráčela a její písně svou stavbou a velkorysostí zamířily do velkých hal. V pondělí večer v pražském klubu Roxy však skupina všechny ty dobré tendence nepotvrdila.

Foto: Island Records

The Gaslight Anthem v Praze nepřesvědčili.

Článek

Její dvouhodinové vystoupení totiž postrádalo to, co alba mají, sice drajv a rockovou energii. Čtveřice (na koncertě pětice) z New Jersey si toho byla na pódiu evidentně vědoma a zápolila s tou nesnází v podstatě od samotného začátku koncertu. Přemoci se ji ale dařilo jenom chvílemi.

Průřez repertoárem neměl příliš dobrý start. Zpěvák a kytarista Brian Fallon si v úvodu nebyl jistý v nižších polohách, kolegové jej ve vokálech příliš nepodrželi a jako celek to kapele hrálo dobře, leč poněkud akademicky.

Když už to vypadalo, že atmosféra konečně nadobude kontur dobrého rockového koncertu, začal Fallon verbálně vtipkovat a činil tak příliš dlouho na to, aby to jako součást vystoupení nezapříčinilo jeho zpomalení a nutnost s další písničkou pátrat po koncertní energii od začátku.

Z pódia šel tak někdy až chlad, kapela navíc nepůsobila kompaktním dojmem, protože to byl právě Fallon, jenž na sebe jako frontman poutal pozornost, zatímco ostatní (vyjma divokého bubeníka Bennyho Horowitze) pouze plnili úlohu solidních instrumentalistů a občasných vokalistů.

Publikum kapele zdatně pomáhalo, zpívalo s ní mnohé sborové pasáže, dodávalo jí aplausem sil. Výsledek zůstal přesto nepřesvědčivý, protože v ten večer zkrátka cosi v komunikaci muzikantů s diváky nefungovalo, respektive se často přerušovalo.

The Gaslight Anthem v Roxy nepotvrdili dobré renomé svých alb, a až v budoucnu do České republiky dorazí znovu, bude na nich, aby nechali na poněkud chladný pondělní koncert zapomenout.

Předskakující američtí The Scandals naservírovali v podprogramu v aranžích poněkud sterilní punk rock, po všech stránkách však mnohem dravější než to, co po nich nabídli The Gaslight Anthem.

The Gaslight Anthem, The Scandals
Roxy, Praha, 15. června

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám