Hlavní obsah

RECENZE: Přímočará Marta Kubišová. Do kin vstupuje dokument Olgy Sommerové Magický hlas rebelky

Právo, Jaroslav Špulák

Nový dokumentární film režisérky Olgy Sommerové Magický hlas rebelky měl premiéru na filmovém festivalu v Karlových Varech. Získal tam Cenu diváků deníku Právo, což znamená, že oslovil lidi napříč generacemi. Ve čtvrtek vstoupil do kin. Se stejnou ambicí.

Foto: A Company

Marta Kubišová byla v šedesátých letech na špičce domácí pop-music.

Článek

Olga Sommerová si pro svůj nový snímek vybrala další silný příběh. Po filmu o Věře Čáslavské připomíná divákům, kdo je Marta Kubišová, čím vším si prošla a jaká je její pozice na mapě politické, společenské a samozřejmě hudební.

Je v tom důsledná. Použila spoustu archivních záběrů, kterými připomněla nejdůležitější okamžiky života Kubišové, připomněla její hity ze šedesátých let i to, jak se stala obětí neukojitelné komunistické touhy zakazovat činnost vybraným představitelům kulturní fronty, respektive vytvářet tímto způsobem exemplární případy a strach mezi umělci.

Zpěvaččin příběh si film zaslouží, o tom není sporu. Dokument Sommerové je přesný, místy až dojemný, ovšem stejně tak se nestraní humoru i přirozených monologů a dialogů. Navíc funguje jako regulérní film. Má příběh, děj i zvrat, je v něm smutno i veselo, láska, naděje i tragédie.

Foto: A Company

Marta Kubišová z filmu Magický hlas rebelky.

Nepřináší však v zásadě nové informace. Osobnost Marty Kubišové totiž byla v minulých letech dostatečně představena. Její životní příběh je zvláště generaci jejích vrstevníků a těch, kteří pamatují léta normalizace, známý. Vědí, čeho je symbolem, stejně tak vědí, že písnička Modlitba pro Martu byla prostě ve správný čas na správném místě, jinak by skladbou zlé doby byla nějaká jiná.

Magický hlas rebelky je proto přínosný zejména pro mladší generaci. Jistě i tu, která tvoří základ návštěvníků filmového festivalu v Karlových Varech, což potvrdila oceněním snímku cenou diváků. To ona může s určitým úžasem přijmout, že Marta Kubišová byla a je opravdu vynikající zpěvačka, která má nenapodobitelný, silný hlas, že v šedesátých letech skutečně symbolizovala jakousi záhadnou a neodolatelnou krásu, na kterou bylo těžké nespočinout zrakem, anebo že přišla o dítě a to druhé se jí narodilo po podpisu Charty 77, tedy v pro ni těžké době plné pronásledování.

Největším objevem filmu je to, jak Kubišová přímočaře a bez sentimentu reaguje na svůj příběh, jak skromně působí v okamžicích, kdy jí například Aneta Langerová nebo Fero Fenič se zaujetím a dojetím říkají, co všechno pro ně znamená. Ona to ale přijímá, jako by to bylo cosi nepodstatného.

Ať už je to skromnost, nebo jen způsob vystupování, ve filmu Magický hlas rebelky je to jeden z nejemotivnějších momentů.

Magický hlas rebelky
ČR, 2014, 90 min. Režie Olga Sommerová, hrají Marta Kubišová, Jan Němec, Dana Němcová, Pavel Kohout a další.

Celkové hodnocení 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám