Hlavní obsah

RECENZE: Pivo na Loiře je vtipnou sondou do života pivovarníka

Právo, Zora Göthová

Práce v londýnské kanceláři ho ubíjela, ale neuměl ji opustit. Když ovšem dostal výpověď pro nadbytečnost, chytil příležitost za pačesy a rozhodl se změnit život. Přestěhoval se do Francie s úmyslem vařit tam pivo.

Foto: Argo

Obal knihy

Článek

Už výchozí situace slibuje mnohé. Pivo ve Francii? Proč ne? Ale když k tomu přidáte fakt, že Tommy s vařením piva nemá pražádné zkušenosti, může být o zábavu postaráno. A také je. Sledovat peripetie, které autor ve své autobiografické knize barvitě popisuje, je nadmíru zábavné.

Tommy Barnes totiž vládne velmi vtipným jazykem, a navíc ho umí i parádně literárně zpracovat. Nezbývá než vydat se na trnitou a krkolomnou jízdu podnikatelským záměrem autorovým, kdy jeho vlastní umanutost a tvrdohlavost mu mnohdy položila přes cestu ještě větší překážky, než by kdo čekal.

Zároveň však jeho tvrdohlavost je to, co ho nenechalo vše vzdát a s pokorou se vrátit k původnímu stylu života. Sledovat jeho pokusy, které věčně končí nepříliš šťastně, může člověka škodolibě bavit, ale časem se přistihne, že Tommymu drží všechny palce, aby už mu to konečně vyšlo.

A i tak si s chutí počte v úsměvné knize, sleduje jeho boj s pivní varnou, nezdárným psem i se zahradničením, ke kterému se musel chtě nechtě uchýlit. Jeho snaha uvařit už konečně slušné pivo, kterým Francouze překvapí, naráží nejen na jeho limity při vaření, ale možná i na jinak nastavené francouzské chuťové buňky.

Celá tahle slušně namíchaná várka je dokořeněna popisem výroby hořkého moku i vhledem do lokality okolí řeky Loiry. Stylem takovým, že nejen že byste se tam okamžitě vydali, ale cestou zvládli exkurzi několika pivovarů a vypili u toho nejeden půllitr.

Tommy Barnes píše sebeironicky a lehkým perem si získá kdekoho. Jeho knížka se hodí na klidné chvíle, kdy nechcete řešit nic zásadního a jenom se bavit. A možná se trochu vzdělat, třeba cestopisně nebo při pročítání si o technologii výroby piva. Nezbývá než děkovat nakladateli, že knížku vydal.

Na rozdíl od neúspěšně nabízené detektivky s prvky humoristického románu, která nebyla ani moc detektivka, ani moc vtipná, Pivo na Loiře je její pravý opak. Vtipná je, a co se týče napětí, zda se pivo tentokrát vydaří, možná se dá rovnat s lecjakou detektivkou.

Tommy Barnes: Pivo na Loiře
Argo, překlad Petr Horák, 240 stran, 238 Kč

Hodnocení 80 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám