Hlavní obsah

RECENZE: Pestrý a silný Chadima v rozpadajícím se světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikoláš Chadima v posledních letech často místo plného obsazení MCH Bandu hraje s redukovaným MCH Triem, což ho vede k hledání odlišných forem vyjádření, neboť za sebou nemá klasickou rockovou rytmiku, protože nejde o power trio.

Foto: Guerilla

MCH Trio: Svět se rozpadá

Článek

Bubeníka Jan Chaluše podpoří na albu Svět se rozpadá basa jen v další verzi Zajíčkova Papírovýho aPsolutna. Kytara je sice přítomná skoro ve všech písních, protože v osmi z jedenácti písní hostuje Jirka Křivka, ovšem jeho hra má daleko k obvyklé riffové.

Absence rytmiky vedla Chadimu podobně jako na albu 198Four Well?! k využití přetočených pásků a smyček. Zní ve zvukomalebném Cvičném letu a hlavně až v hororovém noisovém obrazy vyvolávajícím Vrahovi, který se chvílemi překlápí v doplhyovský trauermarš, jemuž dominují dechy.

Podobně zvukově opulentní je závěr Již přichází nesoucí v nejlepších tradicích MCH Bandu z doby Jsme zdrávi a daří se nám dobře.

Hudba je velmi barevná, protože Chadima střídá kytaru se saxofonem, flétnou a foukací harmonikou, skoro ve všech písních zní trombón nebo tuba Jan Jiruchy a velký prostor mají klávesy, u nichž Jiří Janďourek pracuje hodně s barvou zvuku.

Foto: Guerilla.cz

MCH Trio: Svět se rozpadá

Překvapivá není jen neuvěřitelná bohatost a propracovanost aranží, ale i hravost a melodičnost, jakou najdeme ve Výletní lodi kontrastující se slovy „šedošedý parník plující šedou mlhou v šedém dešti šedým dnem“. I Chadimův zpěv je nezvykle melodický, i když typický Sprachgesang nechybí.

Silná je nejen hudba, ale také texty. Mikoláš Chadima opět sáhl po verších Ivana Wernische, který patří k našim nejlepším básníkům, jenž dokáže skvěle vystihnout absurdní atmosféru chmurné doby. Vysloveně aktuální je text Když je v lese hodně hub / bude válka / když má měsíc krvavý okraj / bude válka, ve které však přijde překvapivý zvrat k pokleslé intimitě, sex se snoubí se smrti, vysoké s nízkým, velké s malým.

O válce je také druhá skladba Rakve jdou, kde míří narážky jak na první světovou (nad woëvreskou planinou zelené sršatice slábnou), tak na tu druhou (Spěcháme však, abychom už stáli za Uralem).

O kvalitě desky nejlépe svědčí, že více než hodina uplyne jako nic a skladby nesplývají.

MCH Trio: Svět se rozpadá
Guerilla Records 62:27
90 procent

Může se vám hodit na Zboží.cz: Svět se rozpadá - MCH Trio [CD]

Reklama

Související témata:
Mikoláš Chadima
MCH Band

Výběr článků

Načítám