Hlavní obsah

RECENZE: Osada 2 rovná se pohoda? Ani náhodou!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chataři jezdili do osady v Záhoří vždycky rádi a pochvalovali si, jaká tam panuje pohoda. Tak to aspoň bylo až na malé mráčky v první řadě seriálu Osada. Po dvou letech se na páteční obrazovky České televize seriál vrátil druhou řadou a už její první díl ukázal, že ač pohoda zůstává neoddiskutovatelným heslem a snažit se o ni budou všichni ze všech sil, docílit jí bude velká dřina. Ta ale přinese i vtipné situace.

Seriál OsadaVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

První řada více promíchávala příběhy jednotlivých osadnických rodin. V té druhé v každém díle hraje prim osazenstvo jedné chaty. Je to i proto, že se snaží být více o vztazích. Předkládá prototypy lidí, se kterými se můžeme potkat v našich životech.

Scenáristou je Petr Kolečko, který při si psaní druhé řady prošel vztahovým kolotočem. Do jaké postavy se jeho zkušenosti promítly, ví nejlíp on sám. Ale podle producenta Josefa Viewegha se reflektoval právě v Michalu Fraňkovi.

Velkou roli v druhé řadě, jak to tak vypadá, budou hrát peníze. Južanovi si oddychli, že už nemusí předstírat chudobu, když všichni v osadě vědí, že jsou majiteli sýrárny. A tak si Eva Leinweberová, která hraje Radku, uleví, když s manželem Petrem, zahraným Igorem Barešem, přijedou otevřít chatařskou sezonu slovy: „Už nemusíme lhát a předstírat a můžeme všem říct, že jsme byli celou zimu na Kostarice!“

Přesto se vrací do osady u rybníka, protože ten je přece jejich srdeční záležitostí.

Peníze hrají prim také u nové rodiny Kociánových. Otec Marek Daniel je taxikář, který chce zděděnou chalupu dobře prodat a třeba ještě něco trhnout na sousedech. Když Kociánovi poprvé vstoupí do své chaty, padne zrak jejich dětí na malý televizor značky Tesla. „To je tesla, to je od Muska, ne?“ je nadšen jejich pubertální syn Renda.

Foto: Radek Bajgar

Rodina Kociánových

Nejvýraznějšími jsou i ve druhé řadě manželé Helena a Milan Rubalovi, skvěle zahraní Petrou Nesvačilovou a Radkem Holubem. Procházejí ovšem partnerskou krizí a snaží se o harmonizaci svého vztahu. Některé jejich hlášky možná zlidoví.

Třeba právě ta, kterou nejednou pronese Helena ke svému muži: „Milane, buď harmonickej!“ Nakonec například oslovení „lásečko“ si do scénáře vymysleli sami, jak přiznala Petra Nesvačilová při představení druhé série.

Foto: Česká televize

Manželé Rubalovi

Některé postavy však sklouzávají až ke karikaturám. Například prototyp lúzra a lamače ženských srdcí, hlavně spisovatelky Rybákové (Ivana Chýlková), kterého dobře hraje Stanislav Majer alias Michal Franěk. Není už policistou, ale po absolvování psychologického kurzu se stal koučem a z osobní pohody ho dostane jen máloco.

Anketa

Zaujalo vás pokračování seriálu Osada?
Ano
52,9 %
Ještě musím díl zhlédnout
11 %
Ne
36,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8944 čtenářů.

Napsat a natočit dobrou komedii, která dokáže oslovit diváka, je těžké. Osada mohla zůstat u první řady, ta druhá jen víc předkládá sitcomové situace, uměle pospojované do jednotlivých příběhů. Je ale vidět, že si herci natáčení užívali, a hlavně díky tomu si na své přijdou ti, kdo si chtějí u obrazovky odpočinout a pobavit se.

Osada II. (10 dílů)
Česká televize
Scénář: Petr Kolečko, Martin Šimíček
Režie: Radek Bajgar
Hrají: Pavla Beretová, Martin Myšička, Petra Nesvačilová, Radek Holub, Ivana Chýlková, Stanislav Majer, Jana Plodková, Josef Polášek, Eva Leinweberová, Igor Bareš, Ivana Uhlířová, Marek Daniel a další.
Hodnocení: 55 %

Seriál Osada se vrací. Slibuje nové chataře i výbušnější atmosféru

Film

V chatové osadě Záhoří není nikdo normální

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz: DVD: Osada

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám