Hlavní obsah

RECENZE: Opatova protivenství. Středověká krimi se zbytečným dějepisem

Právo, Štěpánka Zenklová

Píše se rok 1184 a mladý milevský opat Jarloch dostane za úkol vybudovat v jižních Čechách premonstrátský klášter.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opatova Protivenství - Pavel Hrdlička

Článek

Vydává se s pár mnichy do řídce osídlené oblasti, jejíž obyvatelé stále spíše než křesťanské víře holdují pohanským zvykům. V okolních hlubokých lesích zrovna tou dobou řádí tajemné monstrum.

A ano, děj knihy Pavla Hrdličky Opatova protivenství se odehrává za dob evropských křížových výprav a neustálých bojů o český trůn.

Přestože to na příběh nemá téměř žádný vliv, považoval autor za nutné ho proložit zevrubnými popisy jak bojů v cizině, tak doma. Na škodu celé knihy.

Hrdlička je bezesporu odborník na zmíněné historické období, pokud ale chtěl své podrobné znalosti třináctiletého časového úseku ve dvanáctém století někde předvést, měl publikovat v jiném oboru, než je beletrie.

Čtenáře, který si chce jen oddychově počíst, sáhodlouhé stati se změtí jmen, bojůvek a bitev, politických půtek, sepsaných a porušených dohod a smluv jenom zbytečně ruší. A to i když má historii rád. Vždyť sám autor v zadním rejstříku hlavních osob příběhu přiznává devětašedesát jmen. A to je na sto osmdesát stran opravdu příliš.

Opatův příběh je přitom zajímavý, kriminální, až hororová zápletka docela napínavá. Zasloužila by si určitě více prostoru. Hezky vykreslen je život na usedlosti, zvyky vesničanů, dobová jídla i řemesla. Hrdlička mohl jít klidně hlouběji do mezilidských vztahů, životních osudů a nebát se větší dávky emocí.

Čtenář by tak byl do děje více vtažen a občasný historický exkurz, byť v rozhodně stručnější podobě, by možná autorovi i odpustil.

Pavel Hrdlička: Opatova Protivenství
Brána, 182 stran, 259 Kč

Hodnocení: 55 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám