Hlavní obsah

RECENZE: Literární Bába z ledu po irsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři ženy mají trable nejrůznějšího charakteru, které pravidelně rozpouštějí v chladném Atlantiku na západním pobřeží Irska. Zprvu nesnesitelné koupání dává hrdinkám Dámského klubu půlnočního plavání z pera Faith Hoganové podobnou svobodu a energii jako filmové postavě Zuzany Kronerové v Bábě z ledu, byť za naprosto odlišných okolností.

Foto: Prostor

Obal knihy

Článek

Studená sprcha se historicky doporučovala jako dnešní optikou poněkud drastická metoda, kterak zkrotit dětské vztekání. Ledová lázeň ale má něco do sebe, pokud se jí tedy na nás nedopouštějí bezradní rodiče. Otužování vyžaduje sebepřekonání a kázeň, počáteční muka ve výsledku přinášejí euforii a sebejistotu.

Své o tom ví protagonistka tuzemského snímku Bába z ledu z roku 2017 režiséra Bohdana Slámy, která v zimní řece našla novou sílu, a nakonec se vzepřela synům i snachám, kteří zneužívali její dobráckosti a submisivnosti.

Analogický motiv skýtá příběh irské spisovatelky, jejíž figury procházejí v těžkém období svých životů díky máčení se v letním moři o stále nemilosrdné teplotě zásadním přerodem hodnot a postojů. Ať jde u dvojice postarších kamarádek o těžkosti způsobené ztrátou partnera nebo neblahým zdravotním stavem, anebo u dcery jedné z nich o úklady mateřství a složitých milostných vztahů.

Všechno zlé utápí i s dalšími dámami v sevřené venkovské komunitě, kde se neutají nic, natož neplánované mimomanželské těhotenství. To krystalizuje ze zastíněného v dominující téma prózy, ačkoli by se jaksi příliš opatrnou autorkou v záplavě tu ukočírovaných, tu přemrštěných melodramat dalo pojmout mnohem šířeji a důrazněji.

Nutno podotknout, že román se stal úvodním příspěvkem do nové edice Přítelkyně nakladatelství Prostor, parafrázované podle čtyřdílného knižního bestselleru bájné Eleny Ferrante. Zaměřit se má na nenáročnou beletrii pro ženy.

Na počin Hoganové tudíž nelze klást nároky vysoké literatury, naopak je radno jej uchopit coby příjemné čtení s občasnými přesahy do blížících se podzimních plískanic. A třeba se textem inspirovat k přemožení vlastního strachu ze vstupu do vody, která bodá jako nabroušená břitva, ale přináší pokoj duše.

Faith Hoganová: Dámský klub půlnočního plavání
Prostor, překlad Josef Novotný, 256 stran, 357 Kč
Hodnocení: 65 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám