Hlavní obsah

RECENZE: Kvalita Iron Maiden nepodléhá zkáze

Bývá zvláštním zvykem chválit déle existující kapely za to, že to její členové ještě „ve svém věku“ dokážou. Přitom je to nemístné, protože zkušení hudebníci a zpěváci to umějí, protože už se to dávno naučili. Svou práci mistrovsky ovládají a za vytrvalost, pokoru i píli sklízejí voňavé plody dokonalosti. Iron Maiden, existující od roku 1975, jsou toho příkladem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bruce Dickinson předvedl skvělý výkon.

Článek

Jednou ze zastávek jejich probíhajícího turné Legacy of the Beast byl v pondělí fotbalový stadion Slavie Praha zvaný Sinobo Arena. Vstupenek prodali akorát tak, aby bylo možné konstatovat, že bylo plno, tedy kolem dvaceti tisíc diváků. Hrálo se bezmála dvě hodiny a hrálo se skvěle.

Iron Maiden stáli na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let u nástupu nové vlny britského heavy metalu. Ta byla na začátku žánrové linie, která se v následujících letech pořádně rozvětvila. Iron Maiden ale její pravověrnou podobu ctí dodnes. Důkazem je i loňské album Senjutsu, z něhož tři první písně byly v živé verzi třemi úvodními v Praze.

Šestičlenná londýnská skupina od prvních akordů připomínala, že její současný heavy metal je technicky nesmírně vyspělý, pěvecky jakbysmet, zvukově akorát tak nastavený, aby spojil současnost i minulost, a melodicky pevný. Byť třeba právě první tři kompozice z posledního alba mají delší stopáž, pořád jsou to písničky, které si lze broukat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Iron Maiden nabídli během koncertu několik vizuálních podob pódia.

Stojí, a to je typické pro celý repertoár, na vytříbených instrumentálních liniích a výrazném zpěvu Bruce Dickinsona, který to v Praze „dával“ jedna radost. Byl jistý ve středních i vysokých polohách, jeho hlas si s melodiemi pohrával s vybroušenou precizností a on přitom stačil ještě na pódiu běhat, šermovat s monstrem, mávat britskou i českou vlajkou, vybíhat k divákům na stranách od pódia a sem tam i něco prohodit.

Tři kytaristé v sestavě byli obecně vždy zárukou plného zvuku. Tři kytaristé v Iron Maiden jsou zárukou bezbřehých nástrojových bravur, motivů, fines i vtípků. Třeba když Janick Gers máchal svým nástrojem sem a tam a během hry se k němu choval jako k milence, se kterou právě tančí tango.

Dave Murray a Adrian Smith tak excentričtí nebyli, ale svou práci odvedli náramně. Možná mají ve svých partech příliš mnoho not, možná jsou jisté momenty až moc překombinované a některé změny rytmu trochu násilné, pro metalového fanouška je to ale pastva pro uši.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bruce Dickinson, zpěvák kapely Iron Maiden.

Baskytarista Steve Harris hraje na svůj rytmický nástroj jako na sólový, a tak nepřekvapilo, že si zahrál i na akustickou kytaru. A bubeník Nicko McBrain by mohl svou zručností i silou úderů organizovat hned dva paralelně běžící závody ve střelbě na Senjutsu - Iron Maiden, Killers - Iron Maiden

Baskytarista Steve Harris hraje na svůj rytmický nástroj jako na sólový, a tak nepřekvapilo, že si zahrál i na akustickou kytaru. A bubeník Nicko McBrain by mohl svou zručností i silou úderů organizovat hned dva paralelně běžící závody ve střelbě na Senjutsu - Iron Maiden, Killers - Iron Maiden Powerslave - Iron Maiden, Iron Maiden - Iron Maiden

A Matter Of Life And Death - Iron Maidenholuby z kulometu.

V pražském programu nechyběly hity, které fanoušci milují. Iron Maiden naživo zahráli písně Fear of the Dark, The Number of the Beast, Iron Maiden, The Trooper nebo Run To The Hills. Diváci je zpívali s nimi, aplaudovali, když jim to Dickinson jenom naznačil, a nadšeně tleskali nejen po skončení každé písně, ale i se začátkem následující. K tomu se průběžně měnila vždy pestrá vizuální podoba pódia, Dickinson si obměňoval oděv a došlo i na pyrotechnické efekty.

Bylo to jako setkání přátel na život a na smrt. Takový totiž vztah fanoušků a Iron Maiden je. A že už všichni mají na zádech nějaký ten životní křížek? Kvalitní věci a kvalitní vztahy zrají a nepodléhají zkáze.

Iron Maiden
Sinobo Arena, Praha, 20. června

Hodnocení: 95 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám