Hlavní obsah

RECENZE: Když se Praha stane partnerem

Právo, Lucie Zelinková

Vytvořit prostřednictvím deníkové formy zajímavé dílo a přitom stále psát o všednodenním životě je poměrně nesnadný úkol. Bývalá bulvární novinářka Olga Štiplová ve svých denících po boku večírků, hledání bydlení a nevydařeného vztahu vystihla Prahu okem vnímavého pozorovatele odjinud. A vzniklo tak velmi zajímavé čtení.

Foto: Motto

Olga Path Štiplová: Zmrzlina s příchutí záměru

Článek

Štiplová ve svém debutu Zmrzlina s příchutí záměru zachycuje proměnu mladé ženy, přicházející z Moravy do Prahy, z nesmělé, nesebevědomé dívky na protřelou bulvární novinářku. Tematizuje vlastní milostné vztahy, denní život a pro mnohé možná to nejzajímavější - prostředí žluté žurnalistiky. K němu po celou dobu zaujímá nevšímavě vlažný distanc, dění v něm komentuje s racionálním odstupem a k obhajobě své práce se ani jednou neuchýlí. Proto čtenáře, kterého by zajímalo především zákulisí „tvorby šoubyznysu“, pravděpodobně příliš neuspokojí.

Očima „holky z vesnice“ nasává atmosféru Holešovic a Letné, vnímá město v jeho denní i noční podobě, pozoruje jeho rozmanité obyvatele.

Oproti jiným tématům, ke kterým emocionálně zaujímá odstup, popisuje své okolí téměř jako žijící postavu, která ji po celou dobu od příjezdu do Prahy doprovází. Vystupuje spíše jako partner, který se mezi řádky jeví ve vlídnější a útěšnější roli, než leckterá lidská postava.

Pro vyprávění zvolila Štiplová formu kratičkých autentických deníkových výpovědí, přičemž někdy vynechává celé dny, někdy den pokryjí jen dvě věty. Text formálně působí, jako by ho nesvazovala žádná pravidla, jako by neměl žádná omezení, je nejen dějově, ale i svou formou plný dynamičnosti a temperamentu.

Samozřejmě se nabízí otázka, zda by Štiplová měla šanci uspět i na poli běžné prózy, nicméně Zmrzlina s příchutí záměru ukazuje na mimořádný pozorovací talent, autorskou citlivost a kniha překypuje autenticitou.

Olga Path Štiplová: Zmrzlina s příchutí záměru
Motto, 256 stran, 249 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám