Hlavní obsah

RECENZE: Hackerka Lisbeth se znovu vrátila. Jen není moc jasné proč

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisbeth Salanderová z knížek Stiega Larssona se vrátila ještě jednou, ačkoliv je Larsson dávno mrtvý. Příběh sepsal David Lagercrantz a do filmové podoby jej převedl Fede Alvarez.

Dívka v pavoučí síti - trailer 1Video: Falcon

 
Článek

Málo známý režisér natočil zcela běžný, generický thriller, kterému chybí autorský rukopis. Scénář je jednoznačně béčkový a už se to ani nesnaží zakrývat. Vrství klišé na klišé. Už zase nám dívenky zneužíval tatínek nebo dědeček, a proto jsou z nich vraždící psychopati, hlavní záporák (záporačka) samozřejmě musí být příbuzný hrdiny (hrdinky) a používají se bizarní tajemné vynálezy, jako je mobilem odpalovaný airbag v normálním osobním autě.

Klasickou postavou je i vědec zneužitý vládou. Ten vyruší z lesbických hrátek  Lisbeth a požádá ji, aby sehnala prográmek, který mu ukradla americká vláda, což se pochopitelně neobejde bez střílení, honiček a levých i pravých háků. Začíná hon na život a na smrt.

Foto: Falcon

Málo známý režisér natočil zcela běžný, generický thriller, kterému chybí autorský rukopis.

Temná atmosféra je tu tlačena spíše násilně, zatímco u skandinávských filmů bývá opravdová, protože vychází z hloubky postav. Alvarez dodává příběhu zjednodušující až komiksový pocit. Postavy jsou ploché a dokonce i oblečením nám napovídají - jedna celá červená, druhá celá černá. Režisér zjevně počítá hlavně s jednoduchým divákem.

Lisbeth podlehla procesu disneysace. Kromě celkového zjednodušení ve filmu nejsou ani moc syrové detaily násilí nebo sexu, jakoby tvůrci snad cílili na děti. A jakmile se chvíli snaží rozpracovávat psychologii, trestuhodně selhávají a přecházejí až do parodie.

Ke kladům filmu patří sympatická pohledná protagonistka (Claire Foyová) a pár celkem slušných akčních scén.

Celkové hodnocení: 55%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám