Hlavní obsah

RECENZE: Český House of Cards od Josefa Klímy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Románům z politického prostředí se řada čtenářů vyhýbá, protože podvědomě tuší nudu. Sedm schodů k moci Josefa Klímy je ovšem pravý opak nudy. Krystalická zábava, živý thriller, satira i psychologický román.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Klíma značnou část své kariéry zasvětil investigativní novinařině.

Článek

Nejšťastnější ruku měl autor při volbě hlavní hrdinky, jež je navzdory různým narážkám přece jen fiktivní literární postavou. Její pohled je osvěžující, protože není političkou, lobbistkou ani miliardářkou. Anička Malá, původně nezajímavá servírka z maloměsta, na politiku nahlíží spíše s nezájmem, jako na cizí prostředí, po kterém netouží.

Díky zděděnému bytu se dostává do Prahy a později na ministerstvo, kde pozoruje drobné i větší podrazy, půtky úředníků, okopávání kotníků. Setkává se s lobbistou, se kterým naváže intimní vztah, ale ten ji hodlá jen využít, což brzy pochopí.

Ironické komentáře k Aniččině kariéře doplňuje bulvární hyena Ivan Krčka, střídavě její spojenec i nepřítel, který doufá, že mu ministrova sekretářka donese nějaký skandál.

Anička se spíše z donucení seznamuje se zákulisím politiky a pozvolna se nechá sama korumpovat. Zalíbí se jí pozlátko, limuzíny a drahé kabelky. Chce peníze a moc, nehodlá však nikam kandidovat. Má lepší nápad, její kořistí a výtahem k luxusu má být sám ministr.

Proměnu nanynky v bestii vylíčil Klíma báječně, s jemnou ironií a velmi věrohodně. Pod vlivem okolností se z dívky stává chamtivá a mstivá „císařovna“, před níž prchá i bývalá nejlepší kamarádka.

Anička ani její ministr přitom zpočátku nejsou záporné postavy. Autor se vyhýbá klišé, že všichni politici kradou. Postava ministra Tomáše Vichra patří k těm nejplastičtějším vůbec. Je to křesťanský politik, zásadový, vzdělaný, nikdy nic neukradl. Nebaví ho ani osnovat intriky, přesto podlehne kouzlu mladší a trochu zkažené dívky. Anička dlouho líčí své ženské pasti, až se chytne.

Klíma si román logicky vystavěl, nezatěžuje politickými podrobnostmi, udržuje napětí a míří k pointě, která vyzní nejednoznačně, podobně jako charaktery protagonistů. Vítězství totiž vždy nemusí znamenat štěstí.

Ve svých nejlepších momentech se Sedm schodů k moci podobá britskému románu House of Cards, který u nás vyšel v devadesátých letech pod názvem Domeček z karet a později volně inspiroval známý americký seriál.

Josef Klíma: Sedm schodů k moci
Kalibr, 470 stran, 399 Kč
Hodnocení 85 %

Může se vám hodit na Zboží.cz: Knihy: Sedm schodů k moci - Josef Klíma, House Of Cards - Michael Dobbs

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám