Hlavní obsah

Radka Denemarková bude číst ve Frankfurtu na knižním veletrhu

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrcholem české účasti na Mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem, který se koná ode středy do 10. října, bude čtvrteční večerní čtení české prozaičky a překladatelky Radky Denemarkové z knihy Peníze od Hitlera.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radka Denemarková

Článek

Jde o groteskně potemnělý příběh, v němž se ve dvou časových rovinách léta 1945 a léta 2005 odvíjí osud Gity Lauschmanové. Po návratu z koncentračního tábora zjistila, že se nemá kam vrátit, že útlak a běsnění neskončily, a v dospělosti chce dosáhnout spravedlnosti.

Zvláštní pozornost českému komiksu

V roce 2007 získala autorka za toto dílo cenu Magnesia Litera za prózu. Na přehlídce s mottem Nejlepší praxe – nové ideje, kde je čestným hostem Argentina, se na ploše 120 m2 díky MK ČR i Světu knihy představují mj. nejkrásnější české knihy roku 2009 či tituly oceněné v letech 2009 a 2010. Zvláštní pozornost je věnována i českému komiksu.

V předvečer veletrhu rozhodla porota Německé knižní ceny, že ji získá švýcarská spisovatelka a hudebnice Melinde Nadjová Abonjiová za román Tauben fliegen auf (Holubi vzlétají). Pražský rodák Jan Faktor s románem Georgs Sorgen um die Vergangenheit oder Im Reich des Heiligen Hodensack-Bimbams von Prag (Jiříkovy starosti o minulost aneb Pod záštitou svatého Bimbama se zvonícími varlaty z Prahy) zůstal mezi nominovanými. Německy píšící autor byl letos za celoživotní dílo vyznamenán cenou Candide.

Reklama

Související články

Toyen hvězdou mezi surrealistickými múzami

Česká malířka Toyen se stala hrdinkou knihy Spiele der Frauen (Hry žen), kterou o surrealistických múzách vydala německá historička umění Karoline Hilleová. Ta...

Výběr článků

Načítám