Hlavní obsah

Rada ČT odsoudila pochybení editora Událostí

– Praha
Právo, jp

Rada České televize (ČT) se na svém středečním jednání, prvním v letošním roce, konečně po měsíci mlčení (radní naposledy zasedali 10. prosince) vyjádřila k tomu, že editor Událostí ČT vystřihl z projevu prezidenta Miloše Zemana (loni 13. listopadu) zmínku o miliardáři Zdeňku Bakalovi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

Podle rady to byla chyba konkrétního služby konajícího editora a radní vítají, že nyní má být ve zpravodajství ČT posílena editorská kontrola (tzv. „třetí oko“), aby se příště takové chyby neopakovaly či se jejich pravděpodobnost zmenšila. Zároveň odmítají, že by šlo o cenzurní zásah kohokoli ve veřejnoprávní televizi.

Česká televize vystřihla ze Zemanova projevu slova o miliardáři Bakalovi

Nejprve se ale radní museli shodnout, zda šlo u editora o chybu hrubou, chybu (bez přívlastku), nebo chybu závažnou. Dohodli se na formulaci, že šlo o chybu závažnou.

„Rada ČT posoudila reportáž, při níž došlo k nepřesné citaci z projevu prezidenta Miloše Zemana, a považuje tuto redakční úpravu za závažnou chybu službu konajícího editora. Zároveň odmítá tvrzení, že v České televizi zasáhla cenzura. Toto obvinění se nezakládá na pravdě,“ odhlasovali radní ve svém usnesení.

Podle dřívějšího vyjádření generálního ředitele ČT Petra Dvořáka byl editor přesunut na jinou práci a byl mu snížen plat.

Co v Událostech nezaznělo

„Jdeme (Česká republika) po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala, tu mnozí další,“ uvedl ve svém projevu doslova prezident Miloš Zeman.

Ten samý večer o akci informovala Česká televize v Událostech slovy: „Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu mnozí další,“ zaznělo z obrazovky České televize. Jméno Zdeňka Bakaly bylo vystiženo uprostřed mluvené věty.

Reklama

Výběr článků

Načítám