Hlavní obsah

...příští vlna/next wave...

Novinky, Salon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již podesáté uskuteční se ve dnech 10.-12. 10. a 19. 10. v Praze setkání divadelní, výtvarné, hudební, literární a jiné alternativy, festival ...příští vlna/next wave... Každý den je tentokrát zacílen odlišným směrem, ve výsledku se však divák může seznámit s širokým polem performančního umění u nás.

Foto: Iva Rapcová
Článek

V pátek 10. 10. sice začne své taneční představení Antonie Svobodová a hudebník Mirek Vodrážka na Staroměstském náměstí (od 18 hodin), divadlo Continuo však poté odvede diváky do Divadla Na zábradlí, kde bude od 19 hodin připravena sváteční hostina k oslavě deseti let existence festivalu.

Až do půlnoci tam postupně vystoupí přední tvůrci českého "off" kabaretu spolu s výtvarnými a pohybovými performery. Na jevišti DNz se vystřídají např. Ester Kočičková, Jaroslav Dušek, Petr Nikl, ostravské Bílé divadlo, Lenka Vychodilová a Divadlo Sklep, Tereza Georgievová, Kulturně divadelní spolek Puchmajer a mnozí další.

Během večera předá festival čestné Pocty festivalu ...příští vlna/next wave... a revue Orghast osobnostem divadelního okraje.

V sobotu 11. 10. se festival přesune do divadel Disk a Řetízek. Od 14.30 se tam představí největší inscenační události českého divadelního okraje, jak je během uplynulé sezóny zaznamenal kurátor festivalu Vladimír Hulec. K vrcholům by mělo patřit vystoupení Adély Stodolové Všechny jediná, jež obdrželo nedávno Cenu Divadelních novin a Sazky v oboru alternativního divadla.

Konečně se v Praze představí dnes už kultovní groteska kosteleckých Černých šviháků Amatéři, jejíž estetika je inspirovaná českou hospodou, fernetem a undergroundem z rodu Ladislava Klímy či Josefa Váchala.

Z Brna přijede Divadlo Líšeň s švankmajerovskou loutkárnou Domovní requiem a den uzavře Kabaretní rallye Zlatá kozačka.

Neděle 12. 10. v NoD je věnovaná divadlu a ulici, respektive divadlu na ulici. Od 16 hodin se ve všech sálech NoD bude prezentovat nejmladší hiphopová generace a její DJ´s, graffiti writeři, sprayeři.

Spolu s nimi se představí táborská Cesta (hardcore skupina Sabot spolu s butó tanečníkem Ryuzo Fukuharou, duem Alchemic Sis a performerem Alexem Švamberkem), soubor sestavený z bezdomovců Ježek a Čížek, soubor složený z bývalých prostitutek Rozkoš bez rizika, náchodské anarchistické Divadlo Dred, hnutí Hare Kršna a další.

Letošním hlavním projektem festivalu a zřejmě nejrozměrnější událostí české divadelní sezóny 2003/2004 je dvanáctihodinový projekt režiséra Vladimíra Morávka a Klicperova divadla Hradec Králové Čechov Čechům.

Od 10 hodin dopoledne do 22 hodin večer se v neděli 19. 10. ve Švandově divadle projdou diváci třemi Morávkovými inscenacemi her A. P. Čechova - Tři sestry, Racek a Strýček Solený. V přestávkách této inscenačně prokomponované revue se bude podávat ruské jídlo, pít ruské pití a herci Klicperova divadla budou číst Morávkovy texty z jeho připravované monografie.

Projekt, který vznikal několik let, měl letos premiéru na Festivalu evropských regionů v Hradci Králové a získal nedávno Cenu Divadelních novin a Sazky v oboru činohra. Více informací na internetových stránkách www.nextwave.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám