Hlavní obsah

Příští rok oslavím dvacet let na operních jevištích

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše hvězdná sopranistka Eva Urbanová uchvátila nedávno pražské publikum recitálem na festivalu Struny podzimu. Urbanovou na koncertě doprovázela Pražská komorní filharmonie a pěvkyně na něm zazpívala 11 árii a dva náročné přídavky.

Článek

Jaký je váš vztah k festivalům typu Struny podzimu, kde jste slavila takový úspěch? Kdo vybíral program recitálu?

Na festivalu Struny podzimu jsem předtím ještě nevystupovala, ale slyšela jsem o jeho vysoké umělecké úrovni. Výběr repertoáru jsem navrhovala sama již asi před půl rokem a až při zkoušce mi došlo, jak náročný úkol jsem před sebe postavila.

Jak často vystupujete s Pražskou komorní filharmonií a co na ní oceňujete?

S PKF jsem již několikrát za svou uměleckou kariéru vystupovala a vždy na mne udělala ten nejlepší dojem svou profesionalitou a skvělým doprovodem. Není totiž jednoduché doprovázet operní pěvce. Je to mnohem složitější než hrát symfonie, kde je ve hře pouze skladatel, dirigent a orchestr. V opeře je to jiné, tam jsou ještě pěvci se svými zvyklostmi. Ale oni jsou opravdu skvělí.

Nedávno jste slavila rovněž velký úspěch ve Vídni na koncertě reprezentujícím Českou republiku. Překvapila vás reakce rakouského publika?

Vídeňské publikum je velmi příjemné a spontánní. Protože řada Vídeňanů má české předky, většina jich zná české písně i opery, tak to byl pro mne velmi příjemný večer na krásně osvětleném náměstí Am Hof.

Často spolupracujete s Karlem Gottem i jinými zpěváky pop music. Chystáte něco podobného třeba k letošním Vánocům?

K letošním Vánocům nic podobného nechystám. Jsem nyní stále ve Vídni, kde zpívám Turandot ve Volksoper, a tak nebyl čas nic připravit. Ale věřím, že v mém jubilejním příštím roce budu myslet i na ty fanoušky, kteří mne mají rádi i ve spojení s méně vážnou hudbou. Mám ji také velmi ráda. Ale s kým to bude, to opravdu ještě nevím. Bude to jistě překvapení pro všechny.

Co vás čeká v nejbližší době na jevišti a na pódiích?

V nejbližší době mne čekají v prosinci dva koncerty na počest Roku Mozarta v Obecním domě v Praze s panem dirigentem Koutem a Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK. Vystoupím také pro Nadační fond Terezy Maxové, dále na klavírním recitálu v Pardubicích a pak už klid na Vánoce. Protože rok 2007 bude velmi náročný již od 1. ledna, tak si trochu odpočinu.

Příští rok oslavíte dvacet let na operních jevištích. Připravujete nějaký speciální program pro toto výročí?

Zahájím ho hned 1. ledna Libuší. Pak Španělsko, zkoušky na premiéru Pucciniho opery Děvče ze zlatého Západu v Národním divadle v Praze, festivaly, koncerty, samozřejmě Rusalka v Českém Krumlově, pak Kostelnička v Opera Los Angeles a po návratu zimní turné, kterým rok završím. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám