Hlavní obsah

Přes čtyři sta zájemců. Dvanáct soutěžících. Peče celá země začne v lednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Souboj o nejlepšího amatérského pekaře v Česku se uskuteční již potřetí. Jak zvládli soutěžící jednotlivé pekařské výzvy, se diváci mohou přesvědčit od 6. ledna každou sobotu ve 20:10 hodin na programu ČT1. Jejich sladké i slané výtvory ohodnotí Josef Maršálek a Míša Landová, nebude chybět ani moderátorská dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Upoutávka Peče celá zeměVideo: Česká televize

 
Článek

Představení české verze oblíbeného britského pořadu The Great British Bake Off proběhlo na britské ambasádě.

„Vítejte u mě doma v obýváku. Peče celá země je u nás doma fenomén. Moc se těším na novou řadu. Už teď se mi sbíhají sliny,“ řekl česky velvyslanec Matt Field.

Stovky přihlášených

„Zájem o pořad v Česku je rok od roku větší. Když bych měl srovnávat, tak na konkurz do druhé řady se přihlásilo asi tři sta uchazečů, což bylo opět více než do té první,“ přiblížil ve čtvrtek vzrůstající počet přihlášek kreativní producent Petr Mühl.

V letošní řadě budou moci diváci ocenit i mnohá umělecká díla, cukrářské skládačky, výrobky průzračné jako sklo, na své si přijdou i zahrádkáři či milovníci starých krajek.

Nebudou chybět ani známé recepty z ciziny. Během natáčení bylo tentokrát spotřebováno 221 kilogramů mouky, 63 litrů mléka a 134 kilogramů másla.

Rodinná sounáležitost

„Při třetí řadě jsem nevnímala propracovanější strategii soutěžících. Měla jsem pocit, že si to účastníci chtěli hlavně užít,“ uvedla porotkyně Míša Landová. Její kolega Josef Maršálek ji doplnil:

„Jsem přesvědčen o tom, že soutěžící vytvořili nádherný tým a že si užívali blízkost mezi sebou. A nám porotcům se s nimi i díky tomu krásně spolupracovalo. Máme nezáviděníhodnou roli, protože lidi posíláme domů a musíme jim říct věci, které nechtějí slyšet. A i za ně nám poděkovali, a to se nám ještě nestalo.“

Míša Landová: Na svou televizní tvář si teprve zvykám

Styl

Moderátor Václav Kopta zmínil i světový přesah: „Myslím, že znovu nastartoval vztah k tradici, buduje v lidech pocit rodinné sounáležitosti. Opět jsme objevili kouzlo babiččiných receptů. A to jsou věci, které se dnešní divoká doba snažila v rodinách utlumit. BBC přišla s geniálním konceptem, jehož prostřednictvím se tohle všechno podařilo podnítit, a to celosvětově.“

Milion diváků na díl

Informaci o tom, že pořad stmeluje rodiny, potvrzují i statistiky České televize, která jej vysílá. Tradičně k němu usedají nejen dospělí, ale také děti. Každý z dílů jich sleduje přes 100 tisíc ve věku od 4 do 12 let.

V průměru se na každý díl 1. a 2. řady dívalo zhruba milion diváků. První řadu vyhrála Petra Burianová, druhou Martina Kynstlerová.

Anketa

Patříte k divákům pořadu Peče celá země?
Ano, dívám se pravidelně
86,7 %
Ano, dívám se, ale jen když mi vyjde čas
5,7 %
Ne
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 890 čtenářů.

V roce 2024 se Peče celá země spojí i s tradiční velikonoční sbírkou Pomozte dětem. Velikonoční pondělí 1. dubna 2024 tak bude mít sladkou příchuť. Péct pro dobrou věc budou herečky Jitka Čvančarová a Barbora Poláková, moderátorka Martina Hynková Vrbová, herec Martin Písařík a jazzový hudebník Rudy Linka.

Tematickou velikonoční technickou a kreativní výzvu si spolu s nimi vyzkoušejí i moderátoři Tereza Bebarová a Václav Kopta. „Jíst se to dalo, ale šikovný na pečení zrovna nejsem,“ přiznal se Kopta.

Vítězka Peče celá země Martina Kynstlerová: Užívat si vítězství je občas těžké

Styl

Cukrářka Petra Burianová: Ježíšek přijde i tam, kde mají špinavá okna

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám