Hlavní obsah

Před 50 lety Beatles odehráli poslední oficiální koncert

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

The Beatles, symbol šesté dekády a jedna z nejvýznamnějších skupin v dějinách, působili na koncertních pódiích poměrně krátce v porovnání třeba s The Rolling Stones, kteří hrají dodnes. Když v roce 1966 vydali desku Revolver, vyjeli na turné, které se následně ukázalo být posledním.

Foto: Profimedia.cz

Beatles

Článek

V San Francisku se 29. srpna 1966 uzavřela oficiální koncertní historie Beatles (nepočítá se improvizované 40minutové vystoupení na střeše budovy Apple). Paradoxně na koncertě skladby z aktuálního Revolveru nezazněly, protože Beatles je považovali za studiová díla, která čtyřčlenná živá kapela v podstatě nemohla zahrát.

Před vystoupením na stadiónu Candlestick Park Beatles cítili, že se blíží konec. Ringo Starr později zavzpomínal, že si nebyl stoprocentně jistý, ale vznášelo se to ve vzduchu. Hlavně John Lennon měl nekonečných koncertů plné zuby a chtěl odejít.

Poslední koncert vidělo asi 25 000 fanoušků. Lístky tehdy stály 4 až 6 dolarů a než Beatles nastoupili na pódium, publikum bavili předskokani The Remains, Bobby Hebb, The Cyrkle a The Ronettes.

Foto: Profimedia.cz

Beatles v roce 1966

Britská čtveřice nastoupila v půl desáté a americkým fandům naservírovala 11 songů: Rock And Roll Music, She's A Woman, If I Needed Someone, Day Tripper, Baby's In Black, I Feel Fine, Yesterday, I Wanna Be Your Man, Nowhere Man, Paperback Writer a Long Tall Sally.

Foto: Profimedia.cz

John Lennon v roce 1966

Poté se Beatles navždy rozloučili s Amerikou a vrátili se do Anglie. Vydali ještě alba Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967), The Beatles (The White Album 1968), Yellow Submarine (1969), Abbey Road (1969) a Let It Be (1970), na žádné turné už ale nikdy nevyjeli.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám