Hlavní obsah

Pražská Laterna magika oslaví o víkendu šedesátiny

Právo, ČTK, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První multimediální scéna na světě, pražská Laterna magika, která vznikla pro československou expozici na Světové výstavě Expo 58 v Bruselu, vstoupila letos do šedesátého roku své existence. Národní divadlo, jehož je LM součástí, věnuje oslavám výročí nadcházející víkend 28. a 29. dubna.

Foto: Petr Horník, Právo

Nová scéna Národního divadla

Článek

V sobotu 28. dubna vpodvečer se ve videogalerii Nové scény ND uskuteční vernisáž audiovizuální instalace Františka Pecháčka Sladkých šedesát, která diváky provede historií LM. Poté od 20 hodin uvede soubor třetí novodobou rekonstrukci legendární inscenace kantáty Bohuslava Martinů Otvírání studánek v režii Alfréda Radoka a choreografky Zory Šemberové. A symbolicky nato i nejnovější inscenaci Cube, která původní principy LM spojila s novými prostředky: současným tancem a videomappingem. Součástí oslav bude i křest publikace Laterna magika: Zlatá éra očima pamětníků, který proběhne po sobotním večerním představení.

V neděli 29. dubna budou oslavy pokračovat ve foyeru Nové scény diskusí na téma historie a současnosti Laterny magiky, jíž se zúčastní odborníci zvenčí i vedoucí uměleckého souboru Pavel Knolle. A večer bude uvedena inscenace Kouzelný cirkus.

V pondělí 30. dubna zájemce čeká zajímavá prohlídka zákulisí. Diváci si mimo jiné vyzkoušejí, jak se cítí tanečníci, když se jim v inscenaci Cube rozběhne projekce přímo pod nohama. Vstupenky na prohlídku v ceně 50 Kč jsou v prodeji na webu a v pokladně ND.

Koncem května představí nové dílo inspirované Laternou audiovizuální umělec Jakub Nepraš. Jeho instalace bude od 22. května umístěna ve venkovním prostoru u provozní budovy ND. Projekt, volně inspirovaný Zahradou Jiřího Trnky, který bude mít premiéru 20. prosince, spojí moderní choreografii, loutky, černé divadlo, filmové i animované projekce s videomappingem.

Reklama

Výběr článků

Načítám