Hlavní obsah

Potvrzeno. Shakespeare měl tajné spoluautory, tvrdí vědci z Oxfordu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Shakespearovská dramata mají i jiné autory a jejich přínos byl tak významný, že se na titulní straně nového vydání her Jindřich VI. - díl první, druhý a třetí objeví místo jednoho jména spojení Shakespeare a Christopher Marlowe. Uvedli to britští odborníci z Oxfordu.

Foto: ČTK

William Shakespeare

Článek

Podezření, že Shakespeare nenapsal některá svá díla, nebo že byla napsána kolektivně, se objevuje už dlouho. Nyní bude ale poprvé po důkladném výzkumu vydána kniha, kde bude jiný autor uveden na titulu.

Už od osmnáctého století se o něčem takovém spekulovalo. Badatelé teď prokázali Marlowův přínos „výrazně a jasně“, uvedl editor vydání Gary Taylor.

Při práci na novém vydání dramatikových děl, zvaném New Oxford Shakespeare, se ukázalo, že Shakespeare spolupracoval s jinými autory mnohem víc, než se dosud zdálo. Jiní lidé se podíleli na sedmnácti ze čtyřiačtyřiceti her, tvrdí vědci. Texty zkoumali klasickými metodami literárněvědní analýzy i za použití softwaru.

„Prokázali jsme Marlowovu práci na těch třech hrách výrazně a jasně. Můžeme si být jisti, že se nejen ovlivňovali, ale spolupracovali spolu. Rivalové někdy spolupracují,” řekl Taylor listu The Guardian.

Jiní odborníci jim moc nevěří 

Profesorka Carol Rutterová z Univerzity Warwick se domnívá, že to ale  většina lidí nebude brát jako hotovou věc a „stejně si nadále budou dělat vlastní názor“.

„Věřím, že Shakespeare spolupracoval s nejrůznějšími druhy lidí, ale dost by mě překvapilo, kdyby jeden z nich byl Marlowe,“ řekla BBC.

”Je pravděpodobnější, že Shakespeare začal pracovat ve společnosti, kde už byl i hercem, a spolupracoval s dalšími herci, kteří už byli ovlivněni Marlowem, ne s dramatiky,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám