Hlavní obsah

Posmrtné album Raye Charlese

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože génius černého zpěváka a hudebníka Raye Charlese definitivně utichl 10. června letošního roku, kdy ve třiasedmdesáti letech podlehl ve svém domě v Beverly Hills selhání jater, vychází nyní jeho poslední nahrávka. Jmenuje se Genius Loves Company a Charles pro ni nazpíval duety s významnými hudebními osobnostmi i se svými dobrými přáteli.

Foto: Garden Food Festival
Článek

Představuje se s Natalií Coleovou, Eltonem Johnem, Norah Jonesovou, Van Morrisonem, Williem Nelsonem, B. B. Kingem a dalšími.

Nazpívat slavné skladby jako duety není nic neobyčejného, podobně se chová spousta interpretů. Původní verze byly ovšem pro Charlese a jeho hosty svaté, aranžérsky do nich zasahovali jen minimálně, vokálně rovněž. Nevybrali si nic šokujícího, volili příjemné melodie stylově oscilující mezi jazzem, bluesem a popem, pokaždé (vzhledem ke svému původu) vyšší kvality.

Na desce jde o hlasy, nikoli o hudební složku či Charlesovu občasnou hru na klávesové nástroje. Byť se obklopil velkými pěveckými jmény, deska ani na okamžik nenabízí pochybnosti o tom, kdo je hlavní personou. Však také Charles místy zpívá na hranici svých možností. Desku totiž nahrával takřka až do své smrti.

Jamie Fox si zahraje filmového Raye

Jeho hlas je přesto neoddiskutovatelně obrovský: jako když z hrnku s čerstvou kávou vytéká našlehaná sametová smetana, kterou elegantně zostřuje skořice původně zamýšlená pouze jako ozdoba.

Na Genius Loves Company se setkaly osobnosti, které přišly pozdravit Charlese a sekundovaly mu při jeho vokálních ekvilibristikách. Největší sílu z tuctu má sinatrovská It Was A Very Good Year, v níž starý Ray zpívá s jiným americkým hudebním veteránem Williem Nelsonem.

Podotkněme ještě, že už na podzim bude mít premiéru film režiséra Taylora Hackforda nazvaný prostě Ray. Hlavní úlohu v něm vytvoří Jamie Fox, který se objevil už v několika hollywoodských snímcích a před deseti lety dokonce nahrál vlastní rhythm"n"bluesové album.

Ray Charles: Genius Loves Company

EMI, 51:40

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám