Hlavní obsah

Pořadatel Benátské! Petr Pečený: Nejen kapely dělají festival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 28. července v podvečer začne v areálu ve Vesci u Liberce hudební festival Benátská! Hned první den na něm na pódiu oslaví osmdesát let Petr Janda, šedesát Olympic a čtyřicet Arakain. V sobotu večer, kdy bude festival vrcholit, budou slavit slovenský Team a jeho zpěvák Pavol Habera. O těžkostech i radostech Benátské! vypráví jeho spolupořadatel Petr Pečený.

Foto: Lucie Levá

Petr Pečený věří, že letošní ročník Benátské! dopadne dobře.

Článek

Poslední dva roky se kvůli pandemii festival nekonal. Jak ho to poznamenalo po ekonomické stránce?

Především musím moc poděkovat našim fanouškům. Těch, kteří chtěli vrátit vstupné za zakoupené lístky, bylo minimum. Počítat by se dali na desítky, a tak jsme to ustáli.

Podíl dotací, které čerpáme z veřejných zdrojů, je vzhledem k našemu rozpočtu marginální, ale přesto musím poděkovat Libereckému kraji a městu Liberec za podporu.

Festival přes rok připravujeme s mým společníkem Pavlem Mikezem a maximálně se dvěma externími spolupracovníky, nemáme kanceláře, a tak nemáme během roku žádné velké provozní náklady. Proto jsme nemohli čerpat vysoké podpory.

Samozřejmě finanční ztráty vzniklé neuskutečněním festivalu žádné podpory neřeší. Ale uskromnili jsme se a přežili.

Pomineme-li slovenské umělce, nemáte letos v programu žádné zahraniční hosty. Proč?

V době pandemie jsme nevěděli, kdy a jestli vůbec k nám budou moci zahraniční umělci přijet. Navíc když chcete na festival skutečnou zahraniční hvězdu, je strašně drahá.

Festivaly, které čerpají výrazné podpory z veřejných zdrojů, si je dovolit mohou. My musíme počítat každou korunu, a tak jsme se v situaci, která byla, rozhodli do zahraničních skupin či zpěváků neinvestovat.

Petr Janda: Pořád chrlím nápady, jedu a jedu

Styl

Tím jsme se vrátili ke kořenům, protože náš festival začínal jako česko-slovenský. A dosavadní předprodej ukazuje, že jsme se rozhodli správně.

Zvýšily se za poslední dva roky i honoráře za české a slovenské umělce?

Obecně jdou všechny ceny nahoru, od pronájmu záchodků přes ceny za zvukaře, techniku až po ceny kapel. Je to částečně i tím, že se teď konají akce, které se v posledních dvou letech konat nemohly, je jich hodně a ceny za služby logicky stoupají.

Uvidíme ale, co se stane příští rok. Osobně se obávám, že mnoho festivalů bude mít existenční problémy a možná i zaniknou.

Týká se to i Benátské!?

Nechci to zakřiknout, ale my určitě nezanikneme. Je samozřejmě rozdíl začít dělat festival, když mám na kontě miliony korun z dotací, anebo když startuju prakticky s nulou.

Vždycky jsme to ale ustáli a věřím, že se to povede i letos a v dalších letech.

Muzikál s hity skupiny Olympic. Okno mé lásky se otevře na podzim

Kultura

Benátská! je značka, která přežila i zlé časy. Je to nejstarší mainstreamový festival v Čechách. Myslím, že je to už součást kulturní historie, ale ministerstvo kultury to určitě vidí jinak a nezajímá ho to. Věřím, že fanoušci budou festival podporovat i nadále. Nezastírám však, že to bude komplikované.

Většinu vstupenek na letošní ročník jste prodali už v roce 2019 s tím, že byly určeny na Benátskou! 2020 a cenově odpovídaly tehdejší situaci. Pak se dva ročníky neuskutečnily, ale původní lístky zůstaly v platnosti a vy jste nepožadovali, aby za ně lidé připláceli. Letos jsou náklady na festival mnohem vyšší, vstupenky, které lidé mají, však nadále odpovídají cenám před třemi lety . Opravdu je možné neprodělat?

Je to možné. Musíme samozřejmě počítat s každou korunou, ale nesmí to být na úkor komfortu pro návštěvníky, programu a techniky. Naše filozofie je, že na Benátské! musí být super scéna a super služby pro fanoušky. V průběhu akce areál neustále uklízíme, k dispozici je dost toalet, hygienických zařízení, ale i jídla a pití.

Já sám vždycky říkám, že každý festival dělají kromě kapel hlavně pivo a záchody. Pořádný festival musí nabídnout dobré pivo v dostatečném množství a dost čistých toalet, sprchy, uklizený areál, zkrátka kultivované prostředí. Nepoučení lidé čekají od rockového festivalu leccos. U nás se jim ale dostane dobrých služeb, dobrého zacházení i dobrého programu.

Radost publika z vystoupení The Killers nezabil na Colours ani déšť

Festivaly

Snažíme se ovlivnit i složení jídelních stánků, a dokonce ve festivalové vinárně nabízíme kvalitní víno.

Už tradičně budou připraveny relaxační zóny partnerů festivalu, milovníci adrenalinu zase budou moci vyzkoušet stometrovou zipline, která bude jen kousek od hlavní scény.

Na které programové body jste pyšní?

Mottem letošního ročníku jsou dvě stovky na Benátské! Jednu tvoří Arakain a Olympic, kapely, které vystoupí hned ve čtvrtek. Olympic letos slaví šedesát let, Arakain čtyřicet. To je ta první stovka. Petr Janda měl navíc nedávno osmdesátiny.

Druhá stovka padne v sobotu, kdy vystoupí Team s Pavolem Haberou, přičemž Team má letos čtyřicet let a Habera šedesát. Vypadá to, že jsme se trefili, protože zájem o tyto koncerty je velký.

V programu jsou kromě toho i další skvělá vystoupení, například Divokýho Billa, Škworu, Chinaski, Mirai, Pokáče, Michala Hrůzy, Ivana Mládka, ale i kapel a zpěváků pro mladé, tedy Atmo Music, Michala Horáka nebo Lipa.

Zahraje samozřejmě i má kapela Doctor PP a spousta dalších skvělých interpretů.

Budete na letošním ročníku prodávat vstupenky na ten další?

Ano, počítáme s tím.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám