Hlavní obsah

Pokračování Dannyho parťáků není nastavovaná kaše

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety vyloupil jedenáctičlenný tým Dannyho Oceana naráz tři velká kasina. Hodilo to nějakých 160 miliónů dolarů, takže se zdálo, že mají vystaráno a mohou žít jako řádní občané. Jenže lupičská komedie Dannyho parťáci Stevena Soderbergha (Sex, lži a video, Traffic, Erin Brockovich) měla takový úspěch, že studio přemlouvalo režiséra k pokračování.

Foto: Křivoklát
Článek

Byly tu ovšem dva zásadní problémy: jistota, že Soderbergh nebude chtít točit nastavovanou kaši, takže musí dostat dobrý nápad a scénář. Kromě toho se zdálo takřka vyloučené dát dohromady onen herecký tým snů, jaký režisér shromáždil pro jedničku: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Julia Robertsová, Andy García.

Obojí vyšlo a na světě je druhá, stejně nápaditá, příjemná, vtipná a přitom jiná lupičská komedie. Ke hvězdám z jedničky přibyla ještě Catherine Zeta - Jonesová, Bruce Willis a Vincent Cassel.

Okradený chce peníze zpět

Začínáme v situaci, kdy celá Dannyho jedenáctka utrácí každý po svém část podílu na kořisti z kasin a věří, že už je nikdy nikdo nechytí. Jenže pak před domem Dannyho a jeho ženy zastaví auto a z něj vystoupí okradený Benedikt.

Někdo partičku "napráskal" a Benedikt teď chce vrátit ukradené peníze i s úroky. Suma sumárum něco ke dvěma stům miliónů. "A máte na to dva týdny. Jinak budou padat hlavy," oznámí suše Benedikt a je zřejmé, že nežertuje.

Smích vyvolávají místo úspěchu nezdary

Dannymu tedy opravdu nezbude nic jiného než znova svolat celou partu a peníze opatřit. Jak? Prací to nepůjde, to je jasné. Takže vzhůru k dalším loupežím, tentokrát radši kousek dál, do Evropy.

Zatímco Dannyho parťáci bavili mimo jiné tím, jak neuvěřitelně téhle partě všechno vycházelo, scénář George Nolfiho je nyní staví déle než polovinu filmu před jeden nezdar za druhým. Humor však neztrácejí oni ani film, který lehkými, spíš fórky než velkými gagy probouzí spíš úsměv než burácivý smích, ale ten úsměv z tváře téměř nemizí.

Zápletka je sice snad až příliš překombinovaná, ale po pravdě řečeno není tak důležité všechno v každou chvíli dokonale pochopit. Víc pobaví třeba situace, v nichž Danny (George Clooney) nechce vůbec slyšet, že by měl vypadat na padesát nebo když těhotná Julia Robertsová potká v hotelu kámoše.

Soderbergh natočil Dannyho parťáky v příjemném tempu, dává divákům možnost vychutnat každou, i drobnou rafinovanost, drží ve všem všudy přesný styl, neinscenuje honičky ani velké rvačky, ale celou dobu baví - lehce a nezávazně, ale rozhodně chytře.

Hvězdný herecký tým

Sám herecký tým je ovšem jedna velká lahůdka. To, že se je podařilo znovu shromáždit v jednom filmu, je kromě náročné organizační práce (ani jeden z nich nemá pochopitelně o práci nouzi a času málo) nepochybně i zásluha zkušeností, které se Soderberghem většina z nich má už z minulosti. Herci se rádi na jeho filmech podílejí i za cenu, že ani jeden z nich tu není "za hvězdu".

Robertsové vynesl Erin Brockovich Oscara, Clooney má se Soderberghem společnou produkční firmu a hrál kromě Dannyho parťáků Zakázaném ovoci a v Solaris, Pitt zase ve Full Frontal a v Clooneyho režijním debutu Milujte svého zabijáka. A Zeta-Jonesová dostala za Soderberghův film Traffic nominaci na Zlatý glóbus.

Buď jak buď, i když zadarmo nikdo z nich nepracoval, hráli Soderberghovi viditelně rádi a s pokorou vůči filmu. Ve výsledku je pak pocit, že se prostě díváte na krásný a talentovaný herecký soubor nesmírně příjemný. Tohle obsazení se rozhodně vyplatilo víc než bůhvíjak nákladné triky a efekty.

Dannyho parťáci 2, USA 2004

Režie: Steven Soderbergh, scénář: George Nolfi, hrají: George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Julia Robertsová, Andy García,Catherine Zeta-Jonesová, Bruce Willis, Vincent Cassel a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám