Hlavní obsah

Podle New York Times je Havlovo Odcházení většinou nudnou satirou

Právo, ČTK, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za bezcílnou a většinou nudnou satiru označil poslední hru Odcházení od bývalého českého prezidenta Václava Havla recenzent její první americké inscenace v deníku The New York Times. Hra podle něj také postrádá pronikavou pointu a svědčí o tom, že možná bude chvíli trvat, než se její autor zbaví rzi, která se na něm nahromadila během dvou dekád jeho působení v politice.

Foto: Viktor Kronbauer, Právo

Hra Václava Havla Odcházení měla letos premiéru na mnoha evropských divadelních scénách.

Článek

Inscenaci pojednávající o nelehkém loučení politika s kariérou i mocí v závěru května v americké premiéře uvedlo divadlo Wilma Theater. „Havlova první hra za 20 let není o moc víc než sled loudajících se komických scén ozdobených spikleneckými narážkami na dřívější divadelní mistrovská díla,“ uvedl recenzent.

Zábavnější komentář než děj na jevišti

Hru podle něj dotváří autorův komentář, který v anglické verzi načetl herec F. Murray Abraham známý například jako představitel Salieriho z Formanova Amadea. Jde prý o prostředek, který nebyl neotřelý ani v roce 1989, když Havel odložil „své pero dramatika“ a stal se vůdcem sametové revoluce. Autor recenze nicméně podotýká, že tento komentář je často zábavnější než cokoli, co se odehrává na jevišti.

Odcházení podle recenzenta přesto obsahuje několik vypointovaných a zábavných postřehů o pokryteckých hrách politiků a silné roli ega v jejich vytváření. „Jen málo je ale opravdu neotřele či chytře provedeno a mnohé je jednoduše podivné,“ uvedl autor recenze. Pozitivně se nicméně vyjadřuje o režii českého rodáka Jiřího Žižky, výkonu Davida Strathairna v hlavní roli kancléře Vilém Riegera i scéně další pražské rodačky Kláry Zieglerové, která nyní působí v New Yorku.

Pomalé tempo, chaotičnost hry a odevzdanost díla

Spíše rozpačité byly i jiné zahraniční recenze Havlovy poslední hry. Ve Švédsku například recenzentovi vadila odevzdanost díla, v Dánsku zase pomalé tempo. Anglická média si všímala určité chaotičnosti hry či rovnou mluvila o velkém zklamání. V Česku mělo Odcházení recenze spíše příznivé a bylo jednou z hlavních kulturních událostí roku 2008.

Posledních deset repríz inscenace Havlova Odcházení nabídne pražské Divadlo Archa od 16. června do 1. července. Inscenace režiséra Davida Radoka byla prvním nastudováním hry, která se záhy po pražské premiéře rozlétla po světových jevištích.

Reklama

Související témata:

Související články

Havlovo Odcházení vychází i v korejštině

U příležitosti hostování pražského Divadla Archa v korejském Soulu s Radokovou inscenací Havlova Odcházení vydalo soulské kulturní centrum LG Arts Center text...

Výběr článků

Načítám