Hlavní obsah

Podivuhodné příběhy zvěrokruhu v Domácích úkolech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedávno proběhla diskuse mezi pedagogickými odborníky a laickou veřejností o domácích úkolech pro žáky. Jádrem sporu bylo, jestli je děti mají dostávat povinně, nebo jako dobrovolnou práci. To v pražské Galerii La Femme mají jasno. Jejich (již třicátý) výstavní projekt Domácí úkol zadává umělcům či osobnostem téma, které poté zpracují a svá díla veřejně prezentují.

Foto: Jan Šída, Právo

Mezi znameními zvěrokruhu vévodí rudý býk (Vidím rudě 2023).

Článek

Aktuální expozice, která v galerii trvá do 30. června, nese podtitul Příběh zvěrokruhu. Vzniklé artefakty vždy nějakým způsobem odkazují na symboly či znamení zvěrokruhu a vkládají do nich další odkazy i celé příběhy.

Tak jak to udělal mimo jiné Pulgret M. Jiránek na svém oleji U růžového střelce. Z mlžného oparu, kterým probleskují čtyři bledá světla, vystupuje starý dům. Z opadané omítky trčí obnažené zdivo (jako když z  mrtvoly opadává maso a vystupují ven kosti) a nahoře jsou dvě zazděná okna. Symbolika tkví v domovním znamení střelce v růžových barvách a  dvou domovních číslech, 27 a 11. Dvacátý sedmý listopad je datum zrození autora, ale i kytarového mága Jimiho Hendrixe, tenisty Radka Štěpánka či politika Alexandra Dubčeka.

Foto: Jan Šída, Právo

Domácí úkol-S vodnářem na pláži vpravo nahoře

Některá díla dávají symboliku najevo v transparentnější podobě. To je případ Richarda Augustina, který na plátno Vidím rudě jako dominantní motiv zvolil rudého býka. V kontrastu se žlutým pozadím působí zvíře jako bájný Minotaurus. Zpěvačka Petra Černocká se inspirovala poetikou Ivy Hüttnerové či Emmy Srncové. Na akrylu Střelkyně rozjímá posadila houpající se dámu s lukem a šípy na lano napnuté mezi špici věže a srpek bledého měsíce. Vše rámuje tmavě modrá obloha plná zlatavých hvězd.

Svůj klasický humor vložil do litografie Avanti!! (Rak) Jiří Slíva. Obyvatel čistých potoků couvá proti proudu dějin a na ukazateli nad ním je nápis v italštině Kupředu. Herec David Vávra na kresbě Ve znamení ryb umístil vodního živočicha do hloubky mezi medúzy. A stejně jako byl socialismus s lidskou tváří, tak i ryba pana architekta má lidskou hlavu. Marie Ban zase seskupila všechna znamení na mořskou pláž. Na oleji S vodnářem na pláži se skví v prvním plánu lev, mu lon a  stůl s akváriem. Kompozice evokuje díla raných naivistů a jejich pojetí ráje na zemi. Nechybí ani jemná erotika, Ladislav Horváth na oleji Blíženci přitulil k sobě dvě nahé dívky v modrém.

Na výstavě je jasně patrné, že i domácí úkol může být zábavný. A může přinášet estetické hodnoty.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Galerie la Femme

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám