Hlavní obsah

Pocta Amy Winehousové s jejím bývalým kytaristou zazní v ČR

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předčasně zesnulou britskou zpěvačku Amy Winehousovou připomene koncertní program, ve kterém vystupuje její bývalý kytarista Robin Banerjee nebo pianista Federico de Vittor, který hrál mimo jiné s jednou z největších hvězd mladé generace jazzu Gregorym Porterem. Koncerty se chystají v Praze, Brně, Olomouci a Hranicích.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Zpěvačka Amy Winehousová na archivní fotografii

Článek

Robin Banerjee s Winehousovou koncertoval a podílel se také na CD Back To Black Deluxe a DVD Amy Winehouse Band Live In London. Na koncertech hraje její hity i své vlastní jazzové a soulové skladby a mezi své vzory počítá třeba George Bensona, Donnyho Hathawaye a Arethu Franklinovou.

Banerjee hrál mimo jiné s Jazz Jamaica, Hughem Masekelou, Rox nebo s kubánským zpěvákem Osvaldem Chacónem. Založil také vlastní projekty, které se jmenují Soundbeat Trio a Motif Ska/Jazz.

Klavírista Federico de Vittor studoval na brooklynské konzervatoři a v New Yorku spolupracoval s jazzmany jako Dion Parson, Ron Blake, Tommy Campbell a Gregory Porter. Minulý rok nahrál první album svých vlastních skladeb.

Zpívat bude Sisa Fehérová, zpěvačka a skladatelka z Košic, která se zaměřuje na blues a jazz. Vystudovala VOŠ při Konzervatoři Jaroslava Ježka v Praze a nyní studuje na na Guildhall School of Music & Drama v Londýně. Vystupuje s kapelou Pitch Bender (jazz/soul/alternative) nebo s kvartetem Fehero Rocher (jazz/blues/alternative).

Zazářila a zemřela 

Legendární zpěvačka Amy Winehousová zemřela v pouhých 27 letech. Krátce poté, co se stala jednou z největších hudebních hvězd světa, byla 23. července 2011 nalezena mrtvá ve svém domě v Camdenu v severním Londýně. Podle policie byla opilá, ale neměla v těle žádné jiné drogy. Problémy s alkoholem ji provázely téměř celý život. Když v roce 2006 vydala druhé album Back to Black, odkazující k šedesátým létům, vyvolalo ve světě retro-soulovou mánii. Jakmile zemřela, stalo se nejprodávanějším britským albem 21. století.

První koncert ze série Amy Winehouse Tribute se koná v pražském Experimentálním prostoru NoD 12. dubna od 20:00, další proběhnou 14. dubna v Olomouci (S-Cube), 19. dubna v Brně (Fléda) a 20. dubna v Hranicích (Divadlo Stará Střelnice).

Amy Winehouse Tribute:

12.4. Praha - Experimentální prostor NoD 20:00

14.4. Olomouc - S-Cube 20:00

19.4. Brno - Fléda 20:00

20.4. Hranice - Divadlo Stará Střelnice 20:00

Po vystoupení zahraje v Praze, Olomouci a Brně DJ Mr. Funky Machine v doprovodu živých kláves Anara Keytarmana. Vstupenky na koncert v ceně 200 Kč jsou v předprodeji prostřednictvím webu Ticketportal. Předprodej v NoD každý všední den od 16 do 20 hodin v NoD.

Reklama

Výběr článků

Načítám