Hlavní obsah

Po stopách slavných expedic z edice National Geographic

Novinky, Andrea Votrubová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Slavné expedice 20. století je po úspěšné loňské výstavě fotografií nazvané Stále je co objevovat již druhým podobným počinem české redakce proslulé vzdělávací společnosti National Geographic, jejíž časopisy s typickou žlutě orámovanou titulní stranou a nabité technicky dokonalými fotografiemi z míst nejen pozemských se staly ikonou a zárukou geografické vzdělanosti po celém světě.

Foto: Petr Šíla

Zleva: Eva Brnová, Petr Šíla, Veronika Součková

Článek

Historií prodchnuté prostory sídla Univerzity Karlovy, ve které je kolekce téměř stovky velkoformátových fotografií umístěna, zajímavě kontrastují s barevností a dynamičností snímků, za což se zasloužil kurátor výstavy Pavel Radosta.

Volání dálek se nevyhnulo ani českému dvorku

Nejen oba zemské póly, ale i podmořské hlubiny, velehory, ovládnutí vzdušného prostoru a výpravy za již zaniklými civilizacemi se staly cílem odvážných poutníků. Takto tématicky je ostatně členěna celá výstava, jejíž součástí je i fotografický medailon věnovaný dvojici slavných Čechů Zikmunda a dnes již zemřelého Hanzelky.

Členové české redakce National Geographic se zaměřili na pátrání po stopách, které ve světě zanechali naši krajané počínaje Emilem Holubem, který v druhé polovině 19. století pronikl do hlouby Afriky na cestě za prameny Zambezi.

Za zmínku stojí práce českého týmu egyptologů na odkrývání starověkých pokladů z dob faraónů či archiv Eduarda Ingriše, jenž do Čech přivezli členové sdružení Camera Incognita Petr Horký a Miroslav Náplava. Právě ten dokumentuje výpravu na voru Kantuta z Jižní Ameriky do Polynésie pod vedením českého hudebníka, filmaře a skladatele, který se po nucené emigraci stal dirigengtem Národního symfonického orchestru v peruánské Limě.

Za lovci lebek

Hned první den zahájení expozice se zájemci mohli setkat s Miroslavem Zikmundem na besedě. Zikmund s Hanzelkou pronikli dokonce i k primitivnímu kmeni ekvádorských Indiánů Šuárů. O jejich umění zmenšit hlavy zabitých nepřátel na velikost pěsti se na základě dochovaných vzorků mohou dodnes přesvědčit návštěvníci pražského Národního muzea. 

Tito lovci lebek, podle nichž je nazván i krátký dokumentární film promítaný na setkání se Zikmundem, připravili podle cestovatelových slov oběma Čechům několik překvapení. Kulturní rozdílnost dokládá například nabídka náčelníka kmene, který cizincům navrhl vzít s sebou do Evropy jeho odhadem nanejvýš osmiletého syna. Zde nezbývalo než použít jako záminku středoevropskou zimu, která dokáže "proměnit vodu v kámen", což by údajně postihlo i malého Indiána.

Miroslav Zikmund účastníkům besedy prozradil i důvod svého odmítání zájmu ze strany medií. Jeho volný čas teď totiž limituje redakční práce na dokumentárním archivu z cest dua H+Z, jejíž výsledky budou k vidění v Jihovýchodním muzeu ve Zlíně.

Setkáváním za poznáním

Další cestovatelské besedy mají podle pořadatelů výstavy brzy následovat. Fotografa a horolezce Ladislava Kamaráda, jehož ukázka umění špičkové fotografie v extrémních podmínkách je zastoupena v české sekci výstavy snímkem zachycujícím hořící štít peruánské hory Pisco v Bílých Kordillerách, doplní v tématu věnovaném velehorám Miroslav Caban.  

Novou Guineu zájemcům o odlehlé souostroví představí Rudolf Švaříček. Na program se dostane také setkání s Martinem Mykiskou, publicistou a cestovatelem známým svým ročním pobytem na české polární stanici v Antarktidě, kde se mimo jiné zabýval i ornitologickými výzkumy.

Více informací naleznete na pravidelně aktualizovaných stránkách www.slavneexpedice.cz.

Slavné expedice 20. století, National Geographic

Karolinum, Ovocný trh 3, Praha

16. 7. - 5. 9. 2004, denně 10 - 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Zikmund vzpomíná na Hanzelku

Miroslav Zikmund, dlouholetý přítel a partner na cestách Jiřího Hanzelky, vzpomíná na svého přítele ve zlínské Baťově nemocnici, kde leží od 2. února. Zikmund...

Výběr článků

Načítám