Hlavní obsah

Po obrovském úspěchu v Plzni uslyší gospel Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mladí černošští zpěváci londýnského Wood Green Gospel Choir, kteří v pátek vyprodali největší plzeňský kostel sv. Bartoloměje, v sobotu večer zazpívají na svém druhém koncertě v pražském kulturním domě Eden.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

Čeští posluchači mají šanci slyšet moderní soulovou hudbu, která je velmi vzdálená nejčastěji prezentovanému tradičnímu gospelu vycházejícímu z amerických duchovních písní 30. až 50. let.

Sedmnáct zpěváků, většinou žen, a čtyři hudebníci ve věku kolem 28 let pochází z londýnské čtvrti Wood Green, kde pracují jako zdravotní sestry, úředníci a účetní v bankách. Jde o amatérský sbor s plně profesionálním přístupem. "Hodně tomu obětují. Na koncerty si berou dovolenou a čiší z nich, že je to strašně baví," uvedla organizátorka akcí Alena Dobrovolná, která do Česka sbor přivezla díky svému mnohaletému působení v gospelovém sboru v Dánsku.

Také ceny vstupenek na dvouhodinový koncert se díky přátelským vazbám pohybují od 150 do 350 korun, což je šestina až čtvrtina oproti vstupnému na profesionální gospelové soubory.

Gospel se nezpívá pro peníze

Výtěžek obou koncertů zpěváci věnují Hospici sv. Lazara v Plzni a pražskému Hospici Štrasburk. Na pátečním koncertu vytleskali Plzeňané Wood Green Gospel Choir celkem čtyřikrát. "Je na nich vidět, že vše, o čem zpívají, myslí hodně vážně," řekla Dobrovolná. Plzeň má podle Dobrovolné povědomí o gospelu díky velmi dobrému vlastnímu sboru Touch of Gospel.

Češi jsou ale údajně málo informováni o tomto žánru a domnívají se, že to jsou staré černošské spirituály. Hudební záběr gospelu je ale širší, i když nejdůležitější je, že je to vždy hudba o osobním vztahu s bohem.

"Gospel na efekt se velmi dobře pozná, u této hudby se nedá nic předstírat," dodala. Sbor vznikl v roce 1981 v Londýně. Vystupoval už například v Belgii, Německu a Jihoafrické republice. Kromě převzatých skladeb zpívá písně od svého klávesisty Isaaca Cartera. První deska sboru This Fellowship vyšla v roce 1997, další On Christmas Night vydal v roce 2002. V ČR by se měl soubor objevit znovu příští rok na jaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám