Hlavní obsah

Placido Domingo letos obdrží latin Grammy

Novinky, Stanislav Dvořák

Španělská operní hvězda Placido Domingo obdrží od americké hudební akademie ocenění "osobnost roku". Tzv. latin Grammy se uděluje podobně jako ostatní ceny Grammy v USA, ale zaměřuje se na španělsky a portugalsky hovořící umělce.

Článek

Akademie uvedla, že si španělského pěvce vybrala pro jeho profesionální i filantropické zásluhy. Devětašedesátiletý Domingo bude oceněn v listopadu v Las Vegas.

Prezident akademie Gabriel Abaroa řekl, že jsou na Dominga hrdí, protože je "výjimečný muzikant, filantrop a skvělá lidská bytost, jejíž obrovský talent a štědrost má zásadní dopad na svět."

Domingo, který zahájil kariéru v šedesátých letech, se letos dokázal vrátit na pódia poté, co překonal rakovinu. Kromě zpívání založil také soutěž pro mladé operní zpěváky a zpěvačky a pomohl získat milióny dolarů pro oběti přírodních katastrof.

"Latin" hudební akademie vznikla v roce 2000 jako reakce na stále významnější podíl latinoamerických umělců v hudebním průmyslu USA. Vzhledem k rostoucímu počtu imigrantů se tato hudba poslouchá stále více a šíří se i nové žánry jako latinoamerický hip hop, neboli chicano-hip hop. Předešlými držiteli latin Grammy jsou Gloria Estefanová nebo Julio Iglesias.

Reklama

Výběr článků

Načítám