Hlavní obsah

Pavel Šporcl zahájí festival v Českém Krumlově

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÝ KRUMLOV

Páteční koncert Pražské komorní filharmonie řízené Tomášem Hanusem s houslistou Pavlem Šporclem zahájí v zámecké zahradě v Českém Krumlově Mezinárodní hudební festival. Za 13 let existence stal naším nejvýznamnějším letním festivalem zaměřeným na vážnou hudbu. Letošní ročník je prodloužen na šest týdnů a nabídne 27 koncertů.

Foto: Archiv BVV

Crazy Day

Článek

Ředitel festivalu Jaromír Boháč z pořádající společnosti Auviex zdůrazňuje velké zastoupení české hudby: "Budou znít díla Dvořáka, Smetany, Suka, Janáčka, ale i barokních mistrů Zelenky a Černohorského. Neuzavíráme se ale ani současným skladatelům, v programu jsou skladby Kvěcha, Gemrota a Filase."

Pavel Šporcl, který zahraje Čajkovského koncert, se do Krumlova vrací - ještě jako dítě totiž účinkoval při inscenacích na otáčivém jevišti se svým otcem, hercem Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.

Sobotní operní galakoncert uvede tři operní hvězdy - naši Evu Urbanovou, Slovenku Lubicu Vargicovou a Olega Kulka z Ruska. Doprovodí je Rozhlasový orchestr s dirigentem Ondrejem Lenárdem při áriích Pucciniho, Belliniho, Verdiho a Mozarta. V dalších dnech následuje recitál Martina Kasíka a koncert Pražského kytarového kvarteta.

"Diváci by si neměli nechat ujít Barokní noc s Antoniem Vivaldim," říká Boháč.

Čechomor nabídne crossover

V posledních letech festival nabízí i odbočení do jiných žánrů. Letos pozval kapelu Čechomor, která společně s Collegiem českých filharmoniků a zpěvačkou Lenkou Dusilovou vystoupí 13. srpna. Velkou atrakcí pro jazzové fanoušky bude hostování australského trumpetisty Jamese Morrisona s big bandem Gustava Broma (7. 8.), na festivalu zahraje i ASPM Jana Spáleného.

A protože mezi dalšími účinkujícími jsou taková jména jako Kateřina Englichová (harfa) a Státní filharmonie Brno s Petrem Altrichtrem, kteří uvedou Mou vlast, klavírista Ivan Moravec, Slovenský komorní orchestr, Česká filharmonie se Zdeňkem Mácalem a houslistou Ivanem Ženatým, kteří zakončí festival 28. srpna, je jisté, že 13. ročník krumlovského festivalu se přiřadí k dosavadním úspěšným ročníkům. Lze jen litovat, že letos poprvé ani jeden koncert nenatočí Česká televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám