Hlavní obsah

Papa Roach se na nové desce soustředili na groovy a poslouchali elektroniku

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu zahrají na festivalu Rock For People američtí numetalisté Papa Roach. I když se během let přiklonili k hard rocku, svých kořenů se nevzdávají, řekl v rozhovoru pro Novinky frontman Jacoby Shaddix.

Foto: Rock For People

Papa Roach

Článek

Jaké to bylo pro kapelu unést mimořádný úspěch multiplatinového debutu Infest?

Všechno je o hudbě, o tom, že děláte to, co milujete. Úspěch přichází a pomíjí, byli jsme nahoře i dole, a zažili i časy mezitím. V Americe je to teď pro nás dobré. Když vyšla třetí deska Getting Away With Murder, tak už od nás nikdo nic nečekal. My se vrátili a prodalo se jí 1,5 miliónu kusů, což bylo hodně, takže byly další velké desky krom té první.

Cítíte i po letech spojení s nu metalem a rap metalem, s nímž jste začínali?

Jasně že jo. Na nové desce jsou taky písně, ve kterých je rapový vokál. Když jsme začínali, tvrdá muzika zažívala zlaté časy, byla jedním z nejpopulárnějších žánrů, to byla skvělá doba na to začínat. Dělali jsme tvrdou hudbu s groovem, které nechybí melodie, což máme rádi.

Co vás inspirovalo při natáčení nové desky The Connection?

Všechno možné, to, co jsme poslouchali, a taky naše osobní životy. Chtěli jsme se hodně zaměřit na groove, protože ten je nakažlivý, nutí tě k pohybu. Když jsme pracovali na desce, poslouchali jsme hodně metalu, ale vrátili jsme se i k Nine Inch Nails, k Prodigy a poslouchali jsme i elektroniku, jako jsou Mike Snow nebo Bassnectar. Obrátili jsme se k tvrdé elektronice, která je taky v pohodě, má výrazný groove, ale my jsme rocková kapela, tak ho pojímáme jinak.

Foto: EMI

Nová alba

Jak moc je pro vás důležité, když se písně objeví ve filmu, jako byli Avengers?

Byla pro nás čest, že jsme byli vybráni na Avengers, jsem velkým fandou této filmové série. Když se objevila tato možnost, byl jsem velmi šťastný. Potkali jsme se i s lidmi do Muže z oceli, protože jsme tam chtěli taky něco mít, ale nevyšlo to. Je dobré, když vaše muzika může získat nové fanoušky, když se dostane k masám.

Získáváte tak nové publikum?

Určitě, nebo aspoň stávajícímu připomene, že existujeme. V éře, kdy hudba soupeří se vším, s internetem, s filmy, s videohrami, s aplikacemi pro mobilní telefony, s Facebookem, musíte využít všechny možnosti, aby byla hudba slyšet. Hudba nyní ke všemu tvoří jen doprovod.

Co vás víc baví - hraní na turné, nebo skládání?

Oboje patří ke kariéře rockového muzikanta. Baví nás být ve studiu, vlastníme doma v Sacramentu studio Red House, což je skvělé, baví nás být doma, tvořit, ale na scéně je zas tolik zábavy, když jsme před lidmi a jsme s nimi spojeni pomocí naší hudby.

Máme skvělé fanoušky, někteří jsou s námi celá léta, a stejně jako se vyvíjela kapela, vyvíjelo se i publikum. Část ho přišla, když nám vyšla první deska, ti všichni už mají děti a někteří ztloustli a zlenivěli, ale je fajn vidět, že přicházejí mladší kluci, pomáhá to kariéře.

Co pro vás znamená hrát na festivalech?

Máme je rádi, protože to znamená větší publikum, je to vzrušující, milujeme to.

Cítíte konkurenci, když na nich hrajete?

Jasně že jo, na sto procent, ale když budeme odcházet, lidi si nás budou pamatovat. Nechceme být jen další kapelou, která se objevila na scéně. Chceme, aby si nás pamatovali.

Co budete hrát na Rock for People?

Bude směs všeho, teď hrajeme tak pět písní z první desky, rozhodně vyjdeme z naší klasiky, ale je to směs písní ze všech alb, z celé naší kariéry.

Cítíte tlak publika na to, aby se hrály staré věci?

Děláme jen to, aby show byla dobrá.

Reklama

Výběr článků

Načítám