Hlavní obsah

Otu Klempíře jako retro-gangstera honí v komunistických volhách

Novinky, Stanislav Dvořák

Nový klip My life k albu Špička je vizuální lahůdkou. Hit Oty Klempíře z J.A.R. a Oskara Roszy původně na desce vůbec neměl být, ale teď se stal hlavním lákadlem.

Foto: Slavica

Z klipu Oty Klempíře My Life

Článek

Soul-hip-hopovou píseň doprovází téměř filmový gangsterský příběh, který se odehrává v retro-komiksovém stylu. Na černobílém pozadí se prohání gangster (Oto K.) a poldové ve starých socialistických volhách a pálí po sobě. Mocný boss pak nechá zastřelit jeho milenku a hitman se vrací, aby se pomstil. Hollywoodsky velkolepý a současně česky ironický klip.

Raper, básník a spoluzakladatel J.A.R. Oto Klempíř původně skladbu na desku vůbec nechtěl. „Nechtěné děcko,“ jak sám píseň označuje, ale bývá často úspěšnější a oblíbenější než jeho plánovaní sourozenci.

„My life původně vznikla jako titulní píseň k filmu, ale tvůrci dali přednost jiné. Měli jsme s Oskarem natočené cédéčko, celé česky, a nevěděli jsme, co s touhle jedinou anglickou písní máme dělat. Bylo to takové nechtěné děcko, ale bylo naše, tak jsme se dohodli, že ji na desku dáme,“ vysvětluje Klempíř, kterého při psaní písně inspiroval David Bowie.

Černohumorné momenty nechybí

„Nejsou to veselé věci. Vychází to v temnějším kompletu i s knížkou (Tali bachtar). Já jsem nic veselého dělat nechtěl, chci ukázat sám sobě tu méně světlou tvář. I když nemůžu napsat všechno, co se mi honí hlavou,“ popsal album v rozhovoru s Novinkami.

„Celkový zvuk jsem moc neovládal, nechal jsem to na Oskarovi Rózsovi, který je nesmírně vzdělaný i emocionální hudebník. Jen jsme si řekli, že nechceme dělat popovou desku a veselé skladby, i když těch černohumorných momentů je tam hodně. Kdo to rozklíčuje, ten to dá, kdo ne, ten to nedá. Řekli jsme si, že to bude minimalismus, žádná bohatá orchestrace a že žádný nástroj nebude na úkor hlasu. A to Oskar brilantně dodržel,“ doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám