Hlavní obsah

Osud slavné dánské spisovatelky audioknižně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tove Ditlevsenová (1917 až 1976) – tohle jméno patří k zásadním a důležitým pojmům dánské literatury dvacátého století. Zejména v sedmdesátých letech se její básně, ale také novely a romány staly takřka zásadní a zajistily si místo na stránkách čítanek skandinávské země.

Foto: Audiotéka

Obal audioknihy

Článek

Neméně zásadní je i její Kodaňská trilogie, která získala svou audioknižní podobu v podání Dagmar Čárové a režii Daniela Tůmy. Tři části, tedy Dětství, Mládí a Závislost, jsou na ploše dvanácti hodin autobiografickým svědectvím o životě jedné z  nejčtenějších dánských autorek, která dobrovolně odešla z tohoto světa v roce 1976.

Sledujeme její dětské roky v prostředí kodaňského dělnického činžáku, v  další části pak čas jejího dospívání, prvních lásek, zklamání a vše převyšující touhy po literatuře a vlastním psaní. Otevírá se nám tak svět třicátých a čtyřicátých let studentských a kulturních spolků, ale i  realita časů německé okupace, o níž obvykle český čtenář, respektive posluchač příliš neví.

Sledujeme spisovatelku na její cestě ke slávě a popularitě, ale i druhou stranu pomyslné mince, jíž jsou nevydařená manželství či nechtěná těhotenství. A tady začíná i její drogová závislost, která postupně nabývá obludných zničujících rozměrů. Svádí s ní více i méně úspěšný boj v třetím díle trilogie.

Za zmínku stojí herecký výkon Dagmar Čárové, která se barvitého a leckdy dramatického hluboce osobního vyprávění zhostila velmi zdařile. I ona má tudíž zásluhu na tom, že posluchače tento audioknižní příběh jednoho nelehkého života upoutá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám